Pizza czy spaghetti? Czyli, co charakteryzuje kuchnię włoską?

24 kwietnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kuchnia włoska to zamiłowanie do warzyw, makaronów i ryżu. W Polsce kuchnia włoska jest niezwykle popularna. Każdy z nas uwielbia pizzę, a spaghetti weszło już w codzienne menu studentów jako szybki i pożywny posiłek.

139833423167089100

Skąd wywodzi się specyfika kuchni włoskiej? Wielu z nas nie zastanawia się nad tym. Większość oryginalnych włoskich dań przekładamy na swoją kulturę jedzenia, niejednokrotnie pozbawiając potraw smaku i wartości. Jak powinna wyglądać prawdziwa włoska pizza Poznań? Wydawać by się mogło, że każdy z nas wie, jednak okazuje się, że niekoniecznie.

Specyfika potraw włoskich

Dania wywodzące się z włoskiej kuchni charakteryzują się dużą ilością warzyw oraz przypraw takich, jak oregano, bazylia, estragon czy tymianek. Aromatyczne i kolorowe potrawy to afrodyzjak oraz przyjemność zarówno dla podniebienia, jak i dla oczu.

Głównymi składnikami kuchni włoskiej są oliwa, pomidory, czosnek oraz oliwki. Mimo, iż Włochy są krajem podzielonym kulinarnie – na północy najczęściej spożywa się ryż, na południu makaron i oliwę – to wszystkie z dań weszły w menu najpierw Stanów Zjednoczonych, potem kolejnych krajów europejskich.

Niewielu z nas wie, że tradycyjny włoski posiłek składa się z kilku dań. Na początek podawana jest przystawka. Pierwsze danie to pasta, danie mączne lub zupa – zazwyczaj ostra z dodatkiem pomidorów lub świeżych ziół. Podstawą dania głównego jest mięso – drobiowe bądź ryby, wzbogacone surówką ze świeżym warzyw, z dodatkiem aromatycznego sosu. Włosi nie obędą się bez deseru. Wraz z kawą podawane jest tiramisu bądź panna cotta.

Jak my spożywamy włoskie dania?

Włoskie potrawy z powodzeniem odnalazły się w europejskim menu. Każdy kraj, przyswajając do swojej kuchni dania z Włoch, modyfikuje je tak, by wpasowały się w gusta lokalnych klientów. Podobnie w Polsce dania takie, jak włoska pizza Poznań czy spaghetti uległy zmianie, nie zawsze na lepsze.

Dzisiaj w restauracjach możemy skosztować pizzy na grubym, drożdżowym cieście z dużą ilością dodatków i mięsa. Niestety niewielu z nas wie, że pizza powinna być lekka, ciasto zaś bardzo cienkie, by wszystkie precyzyjnie dobrane składniki były jak najbardziej wyczuwalne.

Podobnej modyfikacji uległo spaghetti oraz włoskie makarony. Zgodnie z polskim sposobem gotowania sosów – zagęszczamy go mąką. Okazuje się jednak, że wystarczy podsmażyć wszystkie składniki, często zaś sos nie jest w ogóle potrzebny, ponieważ makaron z oliwą i dodatkami również wyśmienicie smakuje.

Niestety dzisiaj wiele restauracji oszczędza na składnikach oraz ogranicza inne koszty. Przez to dania nie są najlepszej jakości, nie dorównują również włoskim specjałom. Warto jednak powrócić do korzeni wspaniałej i aromatycznej włoskiej kuchni oraz postawić na jakość, nie na ilość.

Dziś coraz więcej osób docenia smak oryginalnej włoskiej kuchni. Mimo, iż nadal istnieją restauracje, przygotowujące szybkie, zapychające dania na kształt włoskiej kuchni, to coraz więcej osób wybiera te restauracje, gdzie skosztują naprawdę wyjątkowych dań prosto z Włoch.