Muffinki na ostro

31 marca 2014, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Moda na muffinki trwa. Ich wielbiciele przygotowują je w różnych wariantach. Popularne są w wersji na słodko oraz wytrawnej. Dziś przedstawiamy przepis na aromatyczne i pyszne muffinki z żółtym serem. Doskonałe jako przekąska w pracy lub szkole, do przegryzienia między posiłkami – świetne na gorąco i na zimno.

Historia pierwszych muffinek sięga wiktoriańskiej Anglii. Jak głosi legenda wypiekła je służba z pozostałości starego chleba z poprzedniego dnia, resztek masy na ciasta oraz ugotowanych i zgniecionych ziemniaków. Te trzy składniki łączono w całość lepiąc ciasto, a następnie smażono na dużej tafli. Tym sposobem muffinki wychodziły miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. – Muffiny szybko zyskały sławę wśród klasy wyższej, stały się również popularne w Ameryce. Amerykanie zaczęli je piec w pojedynczych foremkach, tak by kształtem przypominały malutkie ciasta. Zaś sama struktura ciasta posiadała rzadszą konsystencję niż angielska. Muffiniki z żółtym serem mają oryginalny smak i są doskonałe jako sycąca przegryzka. Do ich przygotowania najlepiej użyć żółtego sera Gouda MSM Mońki, który po obróbce termicznej dobrze się topi i ciągnie – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskie w Mońkach.

Muffinki z żółtym serem (składniki na około 10 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g sera żółtego np. Gouda MSM Mońki w bloku, startego na tarce o grubych oczkach
  • 75 ml oleju
  • 220 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz, papryka ostra lub chilli
  • świeże lub suszone zioła, np. natka pietruszki i zioła prowansalskie

Dodatkowo:

  • 30 g sera żółtego np. Gouda MSM Mońki w bloku, na wierzch muffinek
  • papryka w proszku do posypania

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodać jogurt, olej, roztrzepane jajka, starty na tarce ser żółty i ulubione zioła. Całość następnie wymieszać mikserem do momentu uzyskania jednolitej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem prawie do pełnej wysokości papilotek. Wierzch posypać startym żółtym serem i papryką.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC i piec muffinki przez około 20 – 25 minut (można sprawdzić patyczkiem, czy są już gotowe). Wyjąć, wystudzić na kratce.

Dobra rada: Aby muffiny następnego dnia były smaczne i świeże wystarczy umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub przykryć lnianą ściereczką. Nie chowamy ich do lodówki, tylko pozostawiamy w temperaturze pokojowej.

file1396256546



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....