Kotlety ziemniaczane z szynką i serem

27 marca 2014, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

 

– 1 kg ziemniaków

– 100 g szynki w plastrach

– 100 g sera żółtego

– 1 jajko

– sól

– pieprz

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– bułka tarta

– olej

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy, gorące przeciskamy przez praskę lub ugniatamy dokładnie tłuczkiem. Jeżeli mamy ziemniaki z dnia wcześniejszego to mielimy w maszynce. Do zimnych ziemniaków dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę i starty na grubych oczkach żółty ser. Wbijamy jajko, mieszamy dokładnie i dosypujemy bułki tartej, aby zagęścić masę w ilości wg. uznania. Przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki i ponownie dokładnie mieszamy. Formujemy małe płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. Podajemy z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.

 

file1395907102



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz