Czy pieczarki są zdrowe?

11 marca 2014, dodał: Paulina Chomczyk
Artykuł zewnętrzny

Dla tych, którzy wątpią w zdrowotne właściwości pieczarek, mamy kilka powodów dlaczego warto włączyć je do naszego menu.

4967923-pieczarki-643-476

1. Udowodniono  wpływ pieczarek na kontrolę masy ciała, bowiem są nisko kaloryczne, zawierają dużą ilość wody i błonnika, przez co człowiek w szybkim tempie osiąga uczucie sytości.

pobrane

2. Naukowcy udowodnili, że substancje zawarte w wyciągu z białych pieczarek hamują enzymy odpowiedzialne za rozwój komórek nowotworowych. Pieczarki mają w swoim składzie substancje, które odgrywają ważną rolę w zapobieganiu rakowi piersi i prostaty.

z9128925Q,Rak-piersi-powinien-byc-jak-najwczesniej-wykryty

 

3. Warto wspomnieć o witaminach i minerałach jakie posiadają pieczarki: fosfor, potas, magnez, selen, żelazo, wapń, cynk i wiele innych cennych składników.

images

4. Badania udowodniły, że dzięki dosyć dużej zawartości selenu w pieczarkach wzmacnia się nasz układ odpornościowy. Selen hamuje namnażanie się drobnoustrojów.

134170

5. Za oknami zima, brak słońca. W takim czasie nasz organizm może odczuwać brak witaminy D, którą organizm wytwarza sam pod wpływem promieniowania słonecznego. W takim okresie jak jesień, zima warto zadbać o pokarmy bogate w witaminę D. I takim produktem są właśnie pieczarki, bogate w witaminę D i A.

z9935412Q,Sloneczna-witamina-D-moze-przedluzyc-zycie-osobom-

 

6. Zawartość miedzi i potasu w pieczarkach przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, poprawiając tym samym funkcjonalność całego układu krążenia. Dzięki tym minerałom zmniejszamy ryzyko udaru czy zawału serca.

images (1)

 

7. Pieczarki to źródło kwasu foliowego, którego przyjmowanie polecane jest kobietom w ciąży, aby zapewnić prawidłowy rozwój płodu.

c3_jak_dlugo_mozna_brac_kwas_foliowy

Kilka smacznych dań z pieczarkami: TUTAJ

images

zobacz również:

  1. Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?

  2. Grzyby pleśniowe i mikotoksyny: działanie na organizm człowieka

  3. Tosty, grzanki, zapiekanki – różne przepisy na pyszne śniadanie

  4. PH pokarmów – zakwaszenie organizmu