PH pokarmów – zakwaszenie organizmu

29 października 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

_guilty-woman-eating-donut

Jeżeli na co dzień spożywamy dużo produktów kwasowych (a przeciętna dieta składa się głównie z nich) nasz organizm jest nieustannie w stanie kryzysu. Kiedy produktów kwasowych jest już zbyt dużo, nasze ciało wiąże toksyny w tłuszcz i odkłada je najpierw w najbardziej biernych częściach (brzuchu, pośladkach, udach), a następnie pokrywa grubą warstwą narządy uniemożliwiając im prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego pH powinno być jednym z najważniejszych parametrów naszego pożywienia.

 

Dieta powinna się składać:

– w 80 % z produktów zasadotwórczych i obojętnych
– w 20 % z produktów kwasotwórczych
Współczesna dieta zawiera odwrotne proporcje.

Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę. Zasadotwórcze są bogate w wapń, sód, potas, magnez. Smak pożywienia nie odpowiada jego działaniu. Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku, cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku. Szkodzą nam wszystkim nasze nawyki żywieniowe. Jemy zbyt obficie. Również błędnie odżywiamy się środkami spożywczymi rozkładającymi się w przemianie materii z kwaśnym odczynem.

Produkty silnie i średnio kwasotwórcze:

mięso i wędliny – szczególnie wieprzowina (cielęcina, wołowina i baranina)
cheeses1drób, ryby: owoce morza, ryby hodowlane, ryby morskie dzikie (nie hodowlane), drób, jaja
cukier i produkty zawierające oraz sztuczne słodziki, sacharyna, aspartam, cukier biały, cukier buraczany, syrop kukurydziany, melasa, suszona trzcina cukrowa, syrop z trzciny cukrowej, syrop ze słodu jęczmiennego, fruktoza, syrop z ryżu brązowego, syrop klonowy, miód
biała mąka pszenna i produkty pochodne, biały chleb, herbatnik, chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, chleb żytni
– makarony, kasza gryczana
– biały ryż, brązowy ryż, pszenica, dziki ryż, owies
przetwory mleczne: ser żółty, twaróg, lody, jogurt, ser kozi, serwatka, budyń, mleko pasteryzowane
– czekolada i kakao
przyprawy: musztarda, ocet, sos sojowy, glutaminian sodu, syrop ryżowy,  drożdże, słód, sól kamienna, keczup, gałka muszkatołowa, wanilia, majonez
Tasting– dżem, galaretka,
– suszone owoce, marynowane owoce (żurawina, śliwki), owoce z puszki
– grzyby, borówki, ziemniaki, kukurydza
orzechy: pistacje, orzechy arachidowe, orzechy nerkowca, orzech włoski
napoje: alkohol, piwo, wino, słodzony sok owocowy, herbata (szczególnie czarna), kawa, kakao, napoje gazowane, napoje energetyczne
tłuszcze (tłoczone na zimno): margaryna, masło ghee, olej kukurydziany

Produkty silnie i średnio alkalizujące:

napoje: woda zasadowa
warzywa: trawy, kiełki, mniszek lekarski, ogórek, warzywa morskie, zielony kalafior, jarmuż, natka pietruszki oraz pomidor, ph-miracle_diet-Free-Online-Health-Tipsawokado, fasolka szparagowa, szczaw, szpinak, czosnek, seler naciowy, kapusta, sałata, papryka słodka, brokuły, endywia, rukola, liście gorczycy, burak, rzodkiewka, imbir
fasole i rośliny strączkowe (świeże): orzechy sojowe, lecytyna sojowa, fasola biała
– ziarna (pestki): dynia
dodatki i przyprawy: czerwona papryka ostra, pieprz cayenne, czosnek, imbir, cebula, sól morska, sól celtycka

Największy problem stanowi jednak przewlekłe, ukryte zakwaszenie (zwłaszcza tkanki łącznej) z bardzo niewielkimi, ledwie dostrzegalnymi zmianami krwi. Te utajone zmiany są bardzo niebezpieczne, ponieważ lekceważy się je lub nie zwraca się na nie uwagi. Stały się one nawet praktycznie normą zdrowia i stanowią niesłychanie istotną składową chorób cywilizacyjnych.
Przyczynami zakwaszania są również: zaparcia (ta, lekceważona często, dolegliwość ma już wprost charakter epidemii) i niewłaściwe łączenie pokarmów.  Ogromnym zagrożeniem jest  brak ruchu, a więc niedotlenienie – sprzyjające wybitnie zakłóceniu równowagi zasadowo-kwasowej. Uważać należy również na diety odchudzające. Np. dieta Atkinsa, znana w Polsce jako dieta optymalna Kwaśniewskiego, pomaga schudnąć, ale działa podobnie jak stosowana w leczeniu chorych na raka chemioterapia. Przynajmniej tak twierdzi dr John Mc Dougall z American Physicians Committee for Responsible Medicine. Dieta bogata w tłuszcze i uboga w błonnik, węglowodany i naturalne substancje nieodżywcze wywołuje z czasem w organizmie tzw. kwasicę ketonową (ketozę). Efektem są: zmęczenie, wymioty i brak apetytu. Kwasica – mamy z nią do czynienia, gdy pH krwi spadnie poniżej 7,35 i łączy się ona ściśle z hiperkaliemią, a więc nadmiarem potasu w płynie pozakomórkowym. Co więcej, zwolniona jest akcja serca, następuje wzmożony rozpad białek oraz występują zaburzenia układu nerwowego. Kwasica objawia się stałym zmęczeniem mimo odpoczynku, bólami głowy, pogorszeniem się cery oraz apatią. Taki stan występuje podczas stosowania diet wysoko białkowych (np. diety Dukana) oraz nisko węglowodanowych. Długo trwająca kwasica sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego oraz kamicy nerkowej.

_acidic-alkaline-phchart

Materiały: http://www.vitanatural.pl/, http://www.niam.pl/, http://www.eioba.pl/
Robert Young „Próbowałam już tylu diet… Cud równowagi pH”

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...