Faszerowane jajka ozdobią stół na każdą okoliczność i imprezę lub będą ciekawym urozmaiceniem codziennego menu. Ugotowane na twardo jajka można faszerować szynką, tuńczykiem, łososiem, pieczarkami i czym nam tylko przyjdzie do głowy. Smaczne, pożywne i apetyczne danie. Oto kilka ciekawych pomysłów.
Przekroić jajka wzdłuż na pół, ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka, wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, ostrym sosem i ziołami. Wkładać mieszaninę w miejsce żółtek Tworząc ładną kompozycję. Chłodzić w lodówce przynajmniej 1 godzinę przed podaniem. Ozdobić ziołami.
Jajka faszerowane z boczkiem
Składniki: – 3 plastry boczku
– 8 ugotowanych dużych jajek
– 1/3 szklanki majonezu
– 2 łyżki pokrojonej dymki
– 1 łyżeczka musztardy
– sól i pieprz
W patelni usmażyć boczek, obracając plastry, aż będą rumiane z obu stron. Przenieść na ręczniki papierowe i odcisnąć nadmiar tłuszczu. Pokroić. Przeciąć każde ugotowane jajko wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, a następnie wymieszać z majonezem, zieloną cebulką, musztardą i pokrojonym boczkiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Nakładać masę do białek w miejsce wyjętych żółtek. Podawać natychmiast lub przykryć i schłodzić (do 4 godzin).
Jajka faszerowane z płatkami ziemniaczanymi i krewetkami
Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. 4 żółtka rozgnieść, dodać płatki ziemniaczane i 6 kolejnych składników, wymieszać. Dodać mięso z krewetek i natkę pietruszki. Wymieszać. Nakładać farsz do białek (około 1 łyżka). Posypać pokrojonym, gotowanym boczkiem.
Jajka faszerowane z serem cheddar
Składniki:
– 6 ugotowanych na twardo jajek – 1 łyżka pokrojonej zielonej cebuli
– 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
– 1 mała papryka jalapeno lub serrano, drobno posiekana
– 1/4 szklanki majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 szklanki startego sera cheddar
– chili w proszku
Przekroić jajka na pół w poprzek, ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść i wymieszać z zieloną cebulą i kolejnymi 5 składnikami. Nakładać farsz do białek, posypać serem i chili w proszku. Schłodzić przed podaniem.
Jajka obrać, przeciąć na pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i następne 7 składników i dobrze wymieszać. Nakładać na białka, udekorować koperkiem i estragonem.
Jajka faszerowane Guacamole
Składniki:
– 6 dużych jajek
– 1/2 szklanki Guacamole
– koszerna sól, mielony czarny pieprz do smaku
Przekroić każde jajko na pół, wyjąć żółtka. Można je wykorzystać do innej potrawy. Przygotować Guacamole lub wykorzystać gotowy (można kupić całkiem smaczny). Wypełnić białka, posypać solą i pieprzem. Udekorować. Schłodzić przed podaniem.
Jajka faszerowane z łososiem
Składniki:
– 12 jajek ugotowanych na twardo
– 1 puszka łososia
– 1/2 szklanki majonezu
– 1 łyżka koperku, drobno posiekanego
– 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
Przekroić jajka wzdłuż na pół i wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść, dodać mięso łososia, majonez, koperek i pieprz, dobrze wymieszać. Masę łososiową nakładać łyżeczką do białek. Schłodzić przed podaniem. Udekorować zieleniną.
Jajka obrać , przekroić na połowę, wzdłużnie . Ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść, wędzonego łososia i majonez wymieszać w blenderze. Dodać do żółtek, wymieszać z kwaśną śmietaną i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wypełnić białka. Pozostałego łososia użyć do dekoracji.
Jajka przekroić na pół. Wyjąć żółtka i rozgnieść. Dodać awokado, ocet, musztardę i troszkę soli. Dobrze wymieszać, widelcem. Położyć dwa paski wędzonego łososia w plastrach na jajkach, wypełnić przygotowanym nadzieniem, posypać czerwonym pieprzem i dymką.
Ugotowane jajka przeciąć na pół wzdłużnie. Wyjąć żółtka, wymieszać z majonezem, sosem chrzanowym i sosem paprykowym na gładką masę. Delikatnie wymieszać z serem pleśniowym. Nakładać farsz do białek. Posypać szczypiorkiem, dodać migdały. Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce.
XI
Składniki:
– 12 dużych jajek
– 1/2 szklanki majonezu (najlepiej domowej roboty) – sos chili (Tabasco)
– sos Worcestershire
– 6 do 8 kropli świeżego soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
– papryka do smaku
– 1 1/2 łyżeczki sosu Durkee Znane lub musztardy Dijon
– posiekany świeży szczypior do dekoracji
Pokroić każde jajko wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem, dodać sosy i sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać na gładką masę. Napełnić jajka maską i odrobiną musztardy na spodzie. Udekorować posiekanym szczypiorkiem .
Jajka faszerowane z kozim serem
Składniki:
– 10 dużych jajek – 1/4 szklanki plus 1 łyżka majonezu
– 3 cornichons, mielone
– 2 łyżki koziego sera
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1 1/2 łyżeczki szalotki
– 2 łyżeczki szczypiorku
– koszerna sól i świeżo zmielony pieprz
– prosciutto, rozdzielony na 20 kawałków
– 6 dużych jajek – 2-1/2 łyżki majonezu
– skórka z 1 cytryny
– sok z połowy cytryny
– 1/2 łyżeczki mielone kapary
– 2 łyżeczki świeżych liści pietruszki
– 1/8 łyżeczki soli koszernej
Przygotowanie:
Pokroić jajka na pół wzdłuż, delikatnie wyjąć żółtka i umieścić je w małej misce. Rozgnieść żółtka widelcem, dodać pozostałe składniki i rozgnieść wraz z gumową szpachelką, aż będzie gładkie. Doprawić do smaku. Włożyć farsz do białek. Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce.