Jajka – pomysły i przepisy na przystawki i przekąski

28 grudnia 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

_egg0

Faszerowane jajka ozdobią stół na każdą okoliczność i imprezę lub będą ciekawym urozmaiceniem codziennego menu. Ugotowane na twardo jajka można faszerować szynką, tuńczykiem, łososiem, pieczarkami i czym nam tylko przyjdzie do głowy. Smaczne, pożywne i apetyczne danie. Oto kilka ciekawych pomysłów.

Jajka faszerowane ze szczypiorkiem i estragonem

Składniki:

– tuzin dużych jajek, ugotowanych na twardo
FOWAWD02– 1/2 szklanki majonezu
– 1 łyżka soku z cytryny
– ostry sos tabasco – 1/8 łyżeczki
– 2 łyżki drobno posiekanego świeżego szczypiorku
– 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego estragonu
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki musztardy
– dekoracja: posiekany świeży szczypiorek, świeża pietruszka

Przekroić jajka wzdłuż na pół, ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka, wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, ostrym sosem i ziołami. Wkładać mieszaninę w miejsce żółtek Tworząc ładną kompozycję. Chłodzić w lodówce przynajmniej 1 godzinę przed podaniem. Ozdobić ziołami.

Jajka faszerowane z boczkiem

Składniki:
_egg2– 3 plastry boczku
– 8 ugotowanych dużych jajek
– 1/3 szklanki majonezu
– 2 łyżki pokrojonej dymki
– 1 łyżeczka musztardy
– sól i pieprz
W patelni usmażyć boczek, obracając plastry, aż będą rumiane z obu stron. Przenieść na ręczniki papierowe i odcisnąć nadmiar tłuszczu. Pokroić. Przeciąć każde ugotowane jajko wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, a następnie wymieszać z majonezem, zieloną cebulką, musztardą i pokrojonym boczkiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Nakładać masę do białek w miejsce wyjętych żółtek. Podawać natychmiast lub przykryć i schłodzić (do 4 godzin).

Jajka faszerowane z płatkami ziemniaczanymi i krewetkami

Składniki:

– 8 ugotowanych dużych jajek
– 1/4 szklanki płatków ziemniaczanych błyskawicznych
_egg3– 1/4 szklanki majonezu
– 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/8 łyżeczki mielonej papryki
– 1/2 filiżanki ugotowanych krewetek
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 3 plastry boczku

Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. 4 żółtka rozgnieść, dodać płatki ziemniaczane i 6 kolejnych składników, wymieszać. Dodać mięso z krewetek i natkę pietruszki. Wymieszać. Nakładać farsz do białek (około 1 łyżka). Posypać pokrojonym, gotowanym boczkiem.

Jajka faszerowane z serem cheddar

Składniki:

– 6 ugotowanych na twardo jajek
_egg4– 1 łyżka pokrojonej zielonej cebuli
– 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
– 1 mała papryka jalapeno lub serrano, drobno posiekana
– 1/4 szklanki majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 szklanki startego sera cheddar
– chili w proszku
Przekroić jajka na pół w poprzek, ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść i wymieszać z zieloną cebulą i kolejnymi 5 składnikami. Nakładać farsz do białek, posypać serem i chili w proszku. Schłodzić przed podaniem.

Jajka faszerowane z łososiem

Składniki:

–  8 dużych jaj
_eggs5– 1/4 szklanki śmietany
– 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
– 2 łyżki majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 2 łyżeczki mielonego świeżego estragonu
– 2 łyżeczki mielonego koperku
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 uncje wędzonego łososia na zimno
– 16 małych gałązek koperku (opcjonalnie)
– 16 małych gałązek estragonu (opcjonalnie)

Jajka obrać, przeciąć na pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i następne 7 składników i dobrze wymieszać. Nakładać na białka, udekorować koperkiem i estragonem.

Jajka faszerowane Guacamole

_egg6Składniki:

– 6 dużych jajek
– 1/2 szklanki Guacamole
– koszerna sól, mielony czarny pieprz do smaku
Przekroić każde jajko na pół, wyjąć żółtka. Można je wykorzystać do innej potrawy. Przygotować Guacamole lub wykorzystać gotowy (można kupić całkiem smaczny). Wypełnić białka, posypać solą i pieprzem. Udekorować. Schłodzić przed podaniem.

Jajka faszerowane z łososiem

Składniki:

_egg7– 12 jajek ugotowanych na twardo
– 1 puszka łososia
– 1/2 szklanki majonezu
– 1 łyżka koperku, drobno posiekanego
– 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
Przekroić jajka wzdłuż na pół i wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść, dodać mięso łososia, majonez, koperek i pieprz, dobrze wymieszać. Masę łososiową nakładać łyżeczką do białek. Schłodzić przed podaniem. Udekorować zieleniną.

 

Jajka faszerowane z wędzonym łososiem

Składniki:

– 12 średnich jajek
_egg8– 6 plasterków wędzonego łososia
– 1/4 szklanki majonezu
– 3 łyżki kwaśnej śmietany
– gruba sól do smaku
– świeżo zmielony pieprz do smaku
– opcjonalnie: kawałeczki zielonych oliwek , czerwony pieprz, gałązka świeżego koperku lub posiekana natka pietruszki

Jajka obrać , przekroić na połowę, wzdłużnie . Ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść, wędzonego łososia i majonez wymieszać w blenderze. Dodać do żółtek, wymieszać z kwaśną śmietaną i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wypełnić białka. Pozostałego łososia użyć do dekoracji.

Jajka faszerowane z awokado

Składniki:

– 6 jajek ugotowanych na twardo
_egg9– 1/2 szklanki dojrzałego awokado, pokrojonego w kostkę
– 2 łyżeczki octu
– 1 łyżka koperku marynowanego
– 1/2 łyżeczki musztardy
– sól do smaku
– 1 łyżka czerwonego pieprzu
– 3 dymki
– 3 cienkie plasterki wędzonego łososia

Jajka przekroić na pół. Wyjąć żółtka i rozgnieść. Dodać awokado, ocet, musztardę i troszkę soli. Dobrze wymieszać, widelcem. Położyć dwa paski wędzonego łososia w plastrach na jajkach, wypełnić przygotowanym nadzieniem, posypać czerwonym pieprzem i dymką.

Jajka faszerowane z serem pleśniowym

Składniki:

– 6 jajek
_egg10– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżka kremowego sosu chrzanowego
– 1/8 łyżeczki sosu paprykowego
– 1/4 szklanki rozdrobnionego sera pleśniowego
– 12 migdałów
– 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

Ugotowane jajka przeciąć na pół wzdłużnie. Wyjąć żółtka, wymieszać z majonezem, sosem chrzanowym i sosem paprykowym na gładką masę. Delikatnie wymieszać z serem pleśniowym. Nakładać farsz do białek. Posypać szczypiorkiem, dodać migdały. Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce.

XI
Składniki:
– 12 dużych jajek
– 1/2 szklanki majonezu (najlepiej domowej roboty)
_egg11– sos chili (Tabasco)
– sos Worcestershire
– 6 do 8 kropli świeżego soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
– papryka do smaku
– 1 1/2 łyżeczki sosu Durkee Znane lub musztardy Dijon
– posiekany świeży szczypior do dekoracji

Pokroić każde jajko wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem, dodać sosy i sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać na gładką masę. Napełnić jajka maską i odrobiną musztardy na spodzie. Udekorować posiekanym szczypiorkiem .

Jajka faszerowane z kozim serem

Składniki:

– 10 dużych jajek
_egg13– 1/4 szklanki plus 1 łyżka majonezu
– 3 cornichons, mielone
– 2 łyżki koziego sera
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1 1/2 łyżeczki szalotki
– 2 łyżeczki szczypiorku
– koszerna sól i świeżo zmielony pieprz
– prosciutto, rozdzielony na 20 kawałków

Wymieszać majonez, cornichons, kozi ser, musztardę, szalotki i 1 łyżeczkę szczypiorku. Jajka pokroić, wyjąć żółtka. Dodać żółtka do masy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Napełnić białka. Udekorować kawałkiem szynki, posypać szczypiorkiem.

Jajka faszerowane z cytryną

Składniki:

– 6 dużych jajek
_egg14– 2-1/2 łyżki majonezu
– skórka z 1 cytryny
– sok z połowy cytryny
– 1/2 łyżeczki mielone kapary
– 2 łyżeczki świeżych liści pietruszki
– 1/8 łyżeczki soli koszernej

Przygotowanie:
Pokroić jajka na pół wzdłuż, delikatnie wyjąć żółtka i umieścić je w małej misce. Rozgnieść żółtka widelcem, dodać pozostałe składniki i rozgnieść wraz z gumową szpachelką, aż będzie gładkie. Doprawić do smaku. Włożyć farsz do białek. Podawać natychmiast  lub przechowywać w lodówce.

Smacznego!

 zobacz również:

  1. Szwedzki stół na karnawał i szybkie przekąski na jeden kęs

  2. Domowe wypieki – przepisy na smaczne ciasta

  3. Pasty jajeczne – przepisy na pomysłowe kanapki

  4. Najlepsze imprezowe sałatki