Szwedzki stół na karnawał i szybkie przekąski na jeden kęs

13 lutego 2014, dodał: Milena999

Słowo „karnawał” pochodzi od łacińskich wyrazów „caro” – mięso i „vale” – żegnaj, co tłumaczyć można jako pożegnanie z ucztowaniem i obfitością. Ten czas warto przeznaczyć na dobrą zabawę, tańce i świętowanie w gronie przyjaciół.

Karnawałowe przyjęcia to radość dla ducha, ale także dla ciała, dlatego nie można zapomnieć o przygotowaniu odpowiedniego menu. Zdecydowanie najbardziej sprawdza się szwedzki stół i przekąski „na jeden kęs”, którymi można się raczyć, nie przerywając zabawy.
Poniżej prezentujemy kilka przepisów.

Szaszłyki rybne

Miso-Salmon-Recipe-7
1 kg dowolnej surowej ryby (polecam łososia)
suszone śliwki
oliwki
¼ szklanki oliwy
pieprz czarny
szczypta ziół prowansalskich
szczypta chili
Przygotowanie:
Rybę obieramy ze skóry i kroimy na paski, a następnie zanurzamy w marynacie przygotowanej z oliwy i przypraw i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po nadzianiu na patyczki, zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut w temp. 180 st. Uzupełniamy szaszłyki suszonymi śliwkami i oliwkami. Podajemy wedle uznania – na zimno lub na gorąco.

Ruloniki z szynki

rul
15 dużych plastrów szynki np. parmeńskiej, konserwowej
oliwki
serek ricotta
szczypiorek
kapary
szczypta pieprzu
szczypta rozmarynu (opcjonalnie), rukola

 
Serek łączymy z przyprawami, kaparami i drobno posiekanym szczypiorkiem (część odkładamy, by przewiązać nim ruloniki). Tak powstałe nadzienie układamy na plastrach szynki, dekorujemy oliwkami pokrojonymi w plasterki i tworzymy ruloniki za pomocą szczypiorku lub dekorujemy rukolą.

Nadziewane ziemniaki

zzz
10 średniej wielkości ziemniaków
papryka czerwona i żółta
szczypiorek
3 łyżki majonezu lub pół opakowania jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Ziemniaki gotujemy na półtwardo, następnie kroimy na pół i częściowo wydrążamy, tworząc „miseczki”. Paprykę i szczypiorek bardzo drobno siekamy, łączymy z wydrążonym miąższem i majonezem/jogurtem. Doprawiamy do smaku. Tak powstałą pastą napełniamy miseczki i wstawiamy na 20 minut do piekarnika ustawionego na 180 st.

Chipsy z ciecierzycy

chip
To opcja dla zwolenników zdrowego odżywiania. Szklankę ciecierzycy należy namoczyć na noc, następnie gotować przez ok. 45 minut, odsączyć i usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy, chili, soli, pieprzu i ziół prowansalskich (przez ok. 10 minut, aż nabierze chrupkości). Można użyć także ciecierzycy z puszki (wtedy jedynie ją smażymy). Tak powstała przekąska w niczym nie ustępuje kupionym w sklepie chipsom, a z pewnością jest zdrowsza i mniej kaloryczna.

zobacz również:

Karnawałowe smakołyki: pomysły na przekąski i przystawki

Tosty, grzanki, zapiekanki – różne przepisy na pyszne śniadanie

Rozgrzewające gulasze – różne przepisy na mięsne kociołki

Tarty wytrawne i na słodko – różne przepisy



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
Wygodne i lekkie zakupy!
Cena:
349 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Najskuteczniejszy zabieg na celluli…
Zastanawiam się nad zabiegiem liposukcji ultradźwiękowej, robiłyście ją kiedyś? Jakie macie doświadczenia? Jeśli możecie...
Mieszkanie - kupno czy zamiana, ryn…
Mnie także zależało na tym, aby zamieszkać blisko miasta, ale wybrałam trochę inną lokalizację....
Co na migrenę?
Ja polecam tylko gardan, jedyne co mnie ratuje przy miesiączkach czy migrenach....
Probiotyki
Ja od siebie mogę polecić kropelki, nawet profilkatycznie. U mnie jelitówek w domu...