Szwedzki stół na karnawał i szybkie przekąski na jeden kęs

13 lutego 2014, dodał: Milena999

Słowo „karnawał” pochodzi od łacińskich wyrazów „caro” – mięso i „vale” – żegnaj, co tłumaczyć można jako pożegnanie z ucztowaniem i obfitością. Ten czas warto przeznaczyć na dobrą zabawę, tańce i świętowanie w gronie przyjaciół.

Karnawałowe przyjęcia to radość dla ducha, ale także dla ciała, dlatego nie można zapomnieć o przygotowaniu odpowiedniego menu. Zdecydowanie najbardziej sprawdza się szwedzki stół i przekąski „na jeden kęs”, którymi można się raczyć, nie przerywając zabawy.
Poniżej prezentujemy kilka przepisów.

Szaszłyki rybne

Miso-Salmon-Recipe-7
1 kg dowolnej surowej ryby (polecam łososia)
suszone śliwki
oliwki
¼ szklanki oliwy
pieprz czarny
szczypta ziół prowansalskich
szczypta chili
Przygotowanie:
Rybę obieramy ze skóry i kroimy na paski, a następnie zanurzamy w marynacie przygotowanej z oliwy i przypraw i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po nadzianiu na patyczki, zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut w temp. 180 st. Uzupełniamy szaszłyki suszonymi śliwkami i oliwkami. Podajemy wedle uznania – na zimno lub na gorąco.

Ruloniki z szynki

rul
15 dużych plastrów szynki np. parmeńskiej, konserwowej
oliwki
serek ricotta
szczypiorek
kapary
szczypta pieprzu
szczypta rozmarynu (opcjonalnie), rukola

 
Serek łączymy z przyprawami, kaparami i drobno posiekanym szczypiorkiem (część odkładamy, by przewiązać nim ruloniki). Tak powstałe nadzienie układamy na plastrach szynki, dekorujemy oliwkami pokrojonymi w plasterki i tworzymy ruloniki za pomocą szczypiorku lub dekorujemy rukolą.

Nadziewane ziemniaki

zzz
10 średniej wielkości ziemniaków
papryka czerwona i żółta
szczypiorek
3 łyżki majonezu lub pół opakowania jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Ziemniaki gotujemy na półtwardo, następnie kroimy na pół i częściowo wydrążamy, tworząc „miseczki”. Paprykę i szczypiorek bardzo drobno siekamy, łączymy z wydrążonym miąższem i majonezem/jogurtem. Doprawiamy do smaku. Tak powstałą pastą napełniamy miseczki i wstawiamy na 20 minut do piekarnika ustawionego na 180 st.

Chipsy z ciecierzycy

chip
To opcja dla zwolenników zdrowego odżywiania. Szklankę ciecierzycy należy namoczyć na noc, następnie gotować przez ok. 45 minut, odsączyć i usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy, chili, soli, pieprzu i ziół prowansalskich (przez ok. 10 minut, aż nabierze chrupkości). Można użyć także ciecierzycy z puszki (wtedy jedynie ją smażymy). Tak powstała przekąska w niczym nie ustępuje kupionym w sklepie chipsom, a z pewnością jest zdrowsza i mniej kaloryczna.

zobacz również:

Karnawałowe smakołyki: pomysły na przekąski i przystawki

Tosty, grzanki, zapiekanki – różne przepisy na pyszne śniadanie

Rozgrzewające gulasze – różne przepisy na mięsne kociołki

Tarty wytrawne i na słodko – różne przepisy



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Naturalna witamina C
Wysoka przyswajalność, wzbogacona o bioflawonoidy
Cena:
119 zł
Figi korygujące efekt brazylijski
Efekt PUSH - UP - HIT!
Cena:
33 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
Zegarek JOWISSA
Męski zegarek szwajcarski
Cena:
1350 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Prezent dla chłopaka?
Wspólne wyjazdy, telefon, tablet to dość kosztowne prezenty. Chciałabym podarować swojemu chłopakowi taki...
Prezent na Dzień Kobiet
W tym roku przygotowałam dla mamy specjalny zestaw kosmetyków https://sklep.barwa.com.pl/35-pause Specjalny, ponieważ...
Jak znaleźć faceta nadającego się d…
Mój nie nadaje się do zwiazku... Nie wiem już jak mam rozmawiać z nim,...