Szwedzki stół na karnawał i szybkie przekąski na jeden kęs
Słowo „karnawał” pochodzi od łacińskich wyrazów „caro” – mięso i „vale” – żegnaj, co tłumaczyć można jako pożegnanie z ucztowaniem i obfitością. Ten czas warto przeznaczyć na dobrą zabawę, tańce i świętowanie w gronie przyjaciół.
Karnawałowe przyjęcia to radość dla ducha, ale także dla ciała, dlatego nie można zapomnieć o przygotowaniu odpowiedniego menu. Zdecydowanie najbardziej sprawdza się szwedzki stół i przekąski „na jeden kęs”, którymi można się raczyć, nie przerywając zabawy.
Poniżej prezentujemy kilka przepisów.
Szaszłyki rybne
1 kg dowolnej surowej ryby (polecam łososia)
suszone śliwki
oliwki
¼ szklanki oliwy
pieprz czarny
szczypta ziół prowansalskich
szczypta chili
Przygotowanie:
Rybę obieramy ze skóry i kroimy na paski, a następnie zanurzamy w marynacie przygotowanej z oliwy i przypraw i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po nadzianiu na patyczki, zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut w temp. 180 st. Uzupełniamy szaszłyki suszonymi śliwkami i oliwkami. Podajemy wedle uznania – na zimno lub na gorąco.
Ruloniki z szynki
15 dużych plastrów szynki np. parmeńskiej, konserwowej
oliwki
serek ricotta
szczypiorek
kapary
szczypta pieprzu
szczypta rozmarynu (opcjonalnie), rukola
Serek łączymy z przyprawami, kaparami i drobno posiekanym szczypiorkiem (część odkładamy, by przewiązać nim ruloniki). Tak powstałe nadzienie układamy na plastrach szynki, dekorujemy oliwkami pokrojonymi w plasterki i tworzymy ruloniki za pomocą szczypiorku lub dekorujemy rukolą.
Nadziewane ziemniaki
10 średniej wielkości ziemniaków
papryka czerwona i żółta
szczypiorek
3 łyżki majonezu lub pół opakowania jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Ziemniaki gotujemy na półtwardo, następnie kroimy na pół i częściowo wydrążamy, tworząc „miseczki”. Paprykę i szczypiorek bardzo drobno siekamy, łączymy z wydrążonym miąższem i majonezem/jogurtem. Doprawiamy do smaku. Tak powstałą pastą napełniamy miseczki i wstawiamy na 20 minut do piekarnika ustawionego na 180 st.
Chipsy z ciecierzycy
To opcja dla zwolenników zdrowego odżywiania. Szklankę ciecierzycy należy namoczyć na noc, następnie gotować przez ok. 45 minut, odsączyć i usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy, chili, soli, pieprzu i ziół prowansalskich (przez ok. 10 minut, aż nabierze chrupkości). Można użyć także ciecierzycy z puszki (wtedy jedynie ją smażymy). Tak powstała przekąska w niczym nie ustępuje kupionym w sklepie chipsom, a z pewnością jest zdrowsza i mniej kaloryczna.
zobacz również:
Karnawałowe smakołyki: pomysły na przekąski i przystawki
Tosty, grzanki, zapiekanki – różne przepisy na pyszne śniadanie
Rozgrzewające gulasze – różne przepisy na mięsne kociołki
Tarty wytrawne i na słodko – różne przepisy