Czosnek niedźwiedzi dla zdrowia i przepis na marynowany czosnek

27 grudnia 2017, dodał: Nati.slow08
Artykuł zewnętrzny

Ta nietypowa roślina, z wyglądu przypomina konwalię, zaś w smaku młody czosnek, pochodzi z podrodziny czosnkowych. Nazywany również dzikim czosnkiem, występuje w wielu odmianach, które różnią się od siebie budową liścia, cebulki, a także odcieniem kwiatostanu. Jednak wszystkie rodzaje łączy jedno –  czosnek niedźwiedzi powszechnie stosowany jest nie tylko, jako roślina nadająca się do spożywania, lecz także jako lek, o szerokim spektrum działania.

 

Już w czasach starożytnego Rzymu i Egiptu zioło uważane było za wyjątkowe, ze względu na wiele niezwykłych właściwości. Twierdzono wówczas, że oczyszcza krew, reguluje układ pokarmowy, a dodatkowo korzystnie wpływa na zdrowie mężczyzn. Dawni mędrcy i lekarze nie mylili się, współczesne badania naukowe dowiodły, iż roślina faktycznie jest niezwykle pożyteczna. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych, ma dobroczynny wpływ na serce. Liście czosnku niedźwiedziego maja silne właściwości bakteriobójcze, antysklerotyczne, odtruwające, moczopędne, a nawet antynowotworowe.

Czosnek niedźwiedzi posiada nieco więcej właściwości od zwykłego czosnku. W roślinie tej znajdują się specjalne fitoncydy, które zwalczają szkodliwe bakterie. Zawartość witaminy C jest bardzo wysoka, zaledwie kilka łodyżek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Przynosi ulgę ludziom cierpiącym na dolegliwości, związane z podwyższonym ciśnieniem tętniczym. W ich przypadku, wystarczy zjadać jedna łodyżkę rośliny  dziennie. Związki zawierające siarkę wykazują szczególne, wzmacniające działanie na naczynia krwionośne. Dzięki temu, zioło pomaga również przy walce z bezsennością, zawrotach głowy oraz dusznościach, wynikających z nadmiaru wydzieliny w płucach i oskrzelach. Pomaga pozbyć się uciążliwego kaszlu, na który nie działają zwykłe leki.

W medycynie ludowej czosnek niedźwiedzi stosowany jest w leczeniu chorób jamy ustnej, w profilaktyce i leczeniu przeziębień, a także przy dolegliwościach skórnych. Napar z tego zioła sprawdza się przy stanach gorączkowych. Przy chorobach reumatycznych warto nacierać nim bolące stawy.

W celu przygotowania leczniczego naparu należy zalać łyżeczkę ziela czosnku ( najlepiej świeżego ) szklanką wrzątku i odstawić na pół godziny, pod przykryciem. Najlepiej spożywać przed posiłkiem.

 

Dobroczynne działanie rośliny wynika z zawartości wielu substancji czynnych. Wytwarza niezwykle cenny związek organiczny – adeozynę, która zapobiega m.in. wylewom i arytmii serca, dobroczynnie oddziaływuje na układ krążenia. Znajduje się w nim także witamina A oraz C, błonnik, łatwo przyswajalne żelazo oraz szereg substancji czynnych, jak olejki eteryczne, a w nich aktywna siarka, która jest niezwykle istotna w procesach przemiany materii. Zawiera ogromną ilość kwasu askorbinowego, mnóstwo soli mineralnych i mikroelementów.

Czosnek zbiera się wiosną , najlepiej w kwietniu lub maju, tuż przed kwitnieniem rośliny. To właśnie w tym okresie, w czosnku koncentrują się największe ilości dobroczynnych substancji. Zioło rosnące w górzystym terenie najlepiej zbierać w wyższych partiach, ponieważ ma większą zawartość witaminy C. Można ją uprawiać także dla celów ogrodniczych, lecz należy pamiętać, iż jest dość kapryśna w hodowli.

Oto przepis na marynowany czosnek niedźwiedzi:

Składniki:

60 łodyżek młodego czosnku niedźwiedziego

1,5 łyżki soli

1 łyżka cukru

150 g octu o stężeniu 9 %

1 l wody

Przygotowanie:

Czosnek niedźwiedzi opłukać i odstawić w chłodnej wodzie na 2 godziny. W międzyczasie zagotować wodę, rozpuścić w niej sól, cukier, dolać ocet, po czym ostudzić marynatę. Zawiązać czosnek w pęczki po 10-15 sztuk i umieścić pionowo w wysokim słoiku. Zalać marynatą i wstawić do lodówki na tydzień. W przypadku marynowania czosnku na zimę, należy zalać związane łodyżki wrzącą marynatą i natychmiast zakręcić słoik.

zobacz również:

Czosnek na wzmocnienie odporności?

Jak przechowywać czosnek?

Smalec wegański z fasoli i cebuli

Oryginalne i niebanalne przepis na zupy