Makaron z delikatną cukinią i bakłażanem

21 lutego 2014, dodał: jmwg
Artykuł zewnętrzny

Składniki dla 4 osób

350g makaronu Pióra Mamma Mia

300 g bakłażana

300 g cukinii

1 cebula

1 ząbek czosnku

400 g dojrzałych pomidorów

pęczek bazylii

4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

2 łyżki startego parmezanu

Sól

Pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany umyj, obetnij końcówki i pokrój na grube zapałki. Umieść je na sicie, posyp odrobiną soli i odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie umyj cukinie, odetnij końcówki i pokrój je na zapałki. Zblanszuj pomidory, obierz ze skórki, wyjmij pestki i posiekaj pozostały miąższ. Odciśnij nadmiar soku. Czosnek obierz ze skórki i zmiażdż. Bazylię umyj, delikatnie osusz i porwij na kawałki.

Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie do chwili aż nabiorą złotego koloru. Wyjmij czosnek. Dodaj bakłażan, cukinię i smaż – następnie dodaj pomidory, sól i pieprz, podsmażaj przez ok. 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj bazylię.

Ugotuj makaron i gdy będzie ‘al dente’ odcedź go i odsącz. Dodaj sos oraz starty parmezan; podawaj gorące.

file1392985637



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz