Pozytywny wpływ mleka na ludzki umysł

21 lutego 2014, dodał: Anna Królak
Artykuł zewnętrzny

j500

 Pismo „International Dairy Journal” opublikowało wyniki najnowszych badań, z których wynika, że miłośnicy mleka wypadają o wiele lepiej w testach pamięciowych i oceniających sprawność umysłową niż osoby, które mleka nie piją.

Analizę związku między spożywaniem mleka i jego przetworów, a funkcjonowaniem mózgu przeprowadzili naukowcy z University of Maine w Orono. W eksperymencie udział wzięło ponad 970 mężczyzn oraz kobiet w wieku od 23 do 98 lat. Uczestnicy zostali poddani serii testów umysłowych.

mleko-kozie

Badania wykazały, że osoby, które spożywają minimum jedną dawkę produktów mlecznych (np. szklankę mleka) dziennie, uzyskały znacznie lepsze wyniki w testach umysłowych od osób, które mleka nie piją lub robią to sporadycznie. Dodatkowo, zdaniem naukowców, spożywanie produktów mlecznych może spowolnić spadek funkcji umysłowych.

Mleko oraz jego przetwory bogate są w cenne składniki odżywcze. Przede wszystkim witaminy A, D i E oraz wapń, który jest konieczny do budowy mocnych kości i prawidłowej przemiany materii.

 

zobacz również:

Zbilansowana dieta – porady dietetyka

Detoks organizmu – jak pozbyć się toksyn na wiosnę?

PH pokarmów – zakwaszenie organizmu

Top 10 – czyli dieta dla zdrowych włosów!