Każda z nas marzy o miękkich i lśniących włosach, sięgamy po różnorodne szampony i odżywki, uciekamy się do babcinych sposobów i regularnie odwiedzamy zaufanego fryzjera. Jednak nie każda z nas zdaje sobie sprawę z tego, że jak dla każdej części naszego ciała, tak i dla włosów ogromne znaczenie ma dieta.
Co zmienić w sposobie odżywiania, żeby nasze włosy odwdzięczyły się nam pięknym wyglądem? Oto lista 10 produktów, dzięki którym twoje włosy będą mocniejsze i widocznie zdrowsze!
1. Łosoś
Oprócz tego, że jest bogaty w proteiny i witaminę D, które wzmacniają nasze włosy, zawiera również kwasy tłuszczone omega-3, odpowiadające za ich wzrost. Około 3% każdego włoska składa się z tych właśnie kwasów, oprócz tego znajdziemy je w błonach komórkowych skóry głowy, odpowiedzialnych za odpowiednie nawilżenie włosa.
Jeżeli łosoś nie należy do twoich ulubionych dań, kwasy omega-3 możesz czerpać także z innych ryb, takich jak śledzie, sardynki, pstrąg czy makrela. Jeśli nie jesteś szczególna miłośniczką ryb znajdziesz je także w owocach awokado, pestkach dyni lub orzechach włoskich.
2. Orzechy włoskie
To jedyny rodzaj orzechów, który zawiera w sobie pokłady kwasów omega3. Są również bogate w biotynę i witaminę E, które pomagają chronić twoje komórki przed uszkodzeniami – także od ekspozycji na słońce. Niedobory biotyny mogą powodować wypadanie włosów. Dodatkową zaletą orzechów włoskich jest ich zasobność w miedź, minerał, który sprawia, że nasze włosy zachowują intensywny kolor i blask.
3. Ostrygi
Bogate w cynk, którego niedobór może prowadzić do wypadania włosów i przesuszenia skóry głowy. Cynk zawiera również pełnoziarniste pieczywo, ale tylko ostrygi dostarczą ci dodatkowo dużej dawki protein… z których aż w 97% składają się włosy!
Braki cynku uzupełnić możesz również przez spożywanie orzechów, wołowiny i jaj.
4. Słodkie ziemniaki
Są doskonałym źródłem antyoksydacyjnego beta karotenu, który nasze ciało przekształca w witaminę A. Jej brak sprawi, że skóra twojej głowy nie będzie odpowiednio nawilżona, co może doprowadzić do uciążliwego swędzenia, a nawet łupieżu.
Innymi dobrymi źródłami beta karotenu są marchewki, melony, mango, dynie i morele.
5. Jaja
Zawierają pokłady białka, a dodatkowo minerały takie jak cynk, selen, siarkę i żelazo, które jest szczególnie ważne, ponieważ pomaga komórkom doprowadzać tlen do cebulek włosa – zbyt mała jego ilość jest główną przyczyną wypadania włosów. Żelazo możemy znaleźć również w rozmaitych pokarmach zwierzęcych jak drób, ryby, wołowina i wieprzowina.
6. Szpinak
Żelazo, beta karoten, kwas foliowy i witamina C zawarte w szpinaku pomagają utrzymać cebulki włosów w zdrowiu. Wypróbuj także inne zielone warzywa – brokuły, jarmuż i boćwinę.
7. Soczewica
Mała, ale potężna. Rośliny strączkowe zawierają proteiny, żelazo, cynk i biotynę. Są doskonałą alternatywą dla wegetarian i wegan.
Dorzuć garść soi, lub orzechów nerkowca do swojej sałatki… pycha!
8. Jogurt Grecki
Zapotrzebowanie na produkty mleczne uzupełnij niskotłuszczowym jogurtem Greckim, który ma wysoką zawartość przyjaznych włosom protein, witaminy B5 i witaminy D.
Wzbogać swoją dietę o serek wiejski, niskotłuszczowe sery i odtłuszczone mleko.
9. Owoce jagodowe
Zawierają najwięcej witaminy C! Jedz borówki, porzeczki, kiwi, truskawki, pomidory i słodkie ziemniaki.
10. Drób
Mięso jest najważniejszym źródłem białka, tak bardzo potrzebnego do prawidłowego rozwoju włosa. Dodatkowo zawiera cynk, żelazo i witaminę B, dzięki którym nasze włosy pozostają mocne i gęste. Pamiętajmy, że włosy składają się głównie z protein, dlatego produkty spożywcze bogate w białko dosłownie je budują.
zobacz również:
- Modne uczesania na wiosnę
- Jak wzmocnić kruche paznokcie
- Olejowanie włosów – na czym polega i jakie są efekty?
- Laminowanie włosów – efekty