Ciasto Kokosowe z alkoholem

1 grudnia 2013, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

 

– 6 jajek

– 3/4 szklanki cukru

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 szklanka mąki pszennej

 

Masa kokosowo – alkoholowa

 

– 1 szklanka wiórków kokosowych

– 1 szklanka kaszy manny

– 1 szklanka cukru

– 0,5 szklanki wódki

– 0,5 szklanki mleka

– 200 gram masła

 

Przygotowanie:

 

Wiórki kokosowe, kaszę manną, szklankę cukru, mleko, alkohol – łączymy razem ze sobą, mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając.

Blachę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w temp. 165 stopni C około 45-50 minut

.

Do przygotowanej masy dodajemy masło i ucieramy mikserem.

 

Gotowy i ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Na jedną część wykładamy około 3/4 masy. Przykrywamy drugą warstwą i smarujemy resztą masy. Górną warstwę posypujemy odrobinę kokosu.

file1385921753



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz