Placuszki pomidorowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
▪ 0,5 kg pomidorków koktajlowych,
▪ garść suszonych pomidorów w zalewie,
▪ pęczek pietruszki,
▪ pęczek bazylii,
▪ pęczek szczypiorku,
▪ 4 plastry wędzonego boczku,
▪ 2 jajka,
▪ 25 dkg mąki,
▪ 2 ząbki czosnku,
▪ sól, pieprz
Pomidorki kroimy na połówki i wrzucamy do miski. Dorzucamy posiekane suszone pomidory, posiekaną zieleninę i czosnek, pokrojony w drobną kostkę boczek, solimy i pieprzymy.
Rozduszamy lekko pomidory żeby puściły sok. Wbijamy jajka i mąkę i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy nieduże porcje i smażymy z obu stron.Odsączamy nadmiar tłuszczu, posypujemy ostrym włoskim tarkowanym serem.