Gołąbki inaczej – różne przepisy
Gołąbki to pyszny sposób na domowy obiad. To popularne danie, jednak nie każdy odkrył, jaki drzemie w nich potencjał. Standardowe nadzienie można bowiem modyfikować na wiele sposobów, wszelkiego rodzaju kasze i ryże pasują tu jak ulał.
Gołąbki z grzybami i kaszą bulgur
Składniki:
– 2 szklanki wody
– 1/2 szklanki suszonych borowików
– 1 1/4 filiżanki surowej kaszy bulgur
– 2 łyżeczki masła
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 2/3 szklanki drobno pokrojonego selera
– 2/3 szklanki drobno pokrojonej marchewki
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– kiełbasa z indyka
– 12 dużych liści kapusty włoskiej
– 2 szklanki rozgniecionych pomidorów w puszce
– 1 1/2 łyżki octu z czerwonego wina
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Zagotować 2 szklanki wody, wrzucić grzyby, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Odkryć, wymieszać, zagotować. Dodać kaszę bulgur, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 30 min. Rozgrzać olej masło w dużej patelni, dodać cebulę, seler, marchew i zgnieciony czosnek, dusić 7 min. lub do miękkości. Dodać warzywa do kaszy z grzybami, lekko wymieszać. Dodać sól i pieprz. Zdjąć skórkę z kiełbasy. Pokroić i dodać do kaszy, dobrze wymieszać. Podgotować liście kapusty, najlepiej na parze. Ostudzić i osuszyć. Zawijać kaszę w kapustę (ok. 1/2 szklanki). Ułożyć w brytfance. Podlać lekko wodą. Piec przykryte ok. 30 min., dodając wody. Wymieszać pomidory, odrobinę octu winnego i cukier w garnku, gotować na średnim ogniu 5 min., mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, wymieszać z natką pietruszki . Podawać z gołąbkami.
Gołąbki z fetą i miętą
Składniki:
– 1 kapusta
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 cebula, posiekana
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 1/2 kg chudego mięsa wołowego mielonego
– 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
– 1/2 szklanki sera feta
– 1 cytryna, skórka i sok
– 1 pęczek zielonej cebuli
– 1/4 szklanki koperku, posiekanego
– 1/4 szklanki mięty, posiekanej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– 2 jajka
Przygotowanie:
Zagotować wodę z solą. Włożyć kapustę do wody i gotować przez 10-15 min. Dokładnie obrać liście, wyciąć zgrubienia. Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę i dusić do miękkości, około 5-7 min. Dodać czosnek i smażyć około 1 min., zdjąć z ognia. Wymieszać cebulę, czosnek, mieloną wołowinę, ryż, przecier pomidorowy, ser feta, skórkę z cytryny, zieloną cebulę, koperek, sól, pieprz i miętę w dużej misce. Zawinąć farsz w kapustę. Układać w naczyniu do pieczenia w warstwach i podlać bulionem z kurczaka. Piec w 180 st. C przez około 1 godzinę. Ubić jajka w misce nad małym garnkiem z gotującą się wodą, aż powstanie piana. Powoli wlać sok z cytryny podczas ubijania. Dodać część sosu do naczynia z gołąbkami. Odrobinkę zostawić do podania (dekoracji), posypać dodatkowo koperkiem i miętą.
Gołąbki z mięsem i ziołami
Składniki:
– 8 dużych liści kapusty
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
– 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
– 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
– ½ ugotowanego ziemniaka (puree)
– 230 g chudego mielonego mięsa wołowego
– 1 jajko
– 1 szklanka drobno startego parmezanu
– sól i pieprz do smaku
– 1 słoik ulubionego sosu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ugotować kapustę w osolonej wodzie (do miękkości). Wyjąć z wody i ostudzić. Zdjąć liście. W patelni rozgrzać oliwę, podsmażać paprykę i cebulę przez około 4-5 min., a następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 3-4 min. Do ostudzonych dodać szczypiorek, bazylię, rozmaryn i puree ziemniaczane, i wymieszać. Następnie dodać mieloną wołowinę, jajko i parmezan i wymieszać za pomocą rąk. Dodać sól i pieprz do smaku. Zawinąć gołąbki, układać w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem. Piec przez godzinę. Podawać na gorąco.
Gołąbki ze śmietaną
Składniki:
– 1 duża główka kapusty
– woda i odrobiną octu
– mięso mielone (jagnięcina)
– 1 duża cebula, 1 mała
– 9 ząbków czosnku
– czerwony pieprz
– 1 seler
– pół pęczka pietruszki
– 1 jajko
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 szklanka białego wina
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1-2 filiżanki bulionu
– śmietana lub grecki jogurt naturalny
– sól i pieprz
– bułka tarta
Przygotowanie:
Ugotować kapustę w osolonej wodzie z odrobiną octu (około 10 min.). Zdjąć liście i ostudzić. Wyciąć zgrubienia. Cebulę, czosnek, marchew, czerwoną paprykę, seler, pietruszkę rozdrobnić w malakserze. Do mięsa dodać jajka, posiekane warzywa, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Zawinąć gołąbki. Do reszty farszu dodać bułkę tartą, zrobić kilka kulek mięsnych. Położyć na górze gołąbków. W małej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, marchew i rozdrobniony czosnek (4). Ubić koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i białe wino. Dodać. Gotować na wolnym ogniu. Dodać 1 szklankę bulionu. Wlać do gołąbków. Gotować pod pokrywką przez 1 godzinę, aż kapusta zmięknie. Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem.
Gołąbki z tofu
Składniki:
– 100 g suszone pełne ziarna zbóż (brązowy ryż, quinoa, jęczmień)
– 4 duże liście kapusty
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone lub posiekane
– 1 papryka, pokrojona
– 1 średnia marchew, starta
– 1 opakowanie wędzonego tofu, pokrojonego w kostkę
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– miso Tahini Sauce
Przygotowanie:
Ugotować ryż (ziarna) do miękkości w osolonej wodzie. Kapustę ugotować do miękkości. Zdjąć z ognia i odstawić. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek i paprykę, gotować, aż lekko zmięknie. Dodać marchewkę, wędzone tofu i wędzoną paprykę. Wymieszać z ugotowanym ryżem, podgrzewać. Zawinąć gołąbki. Piec przez 5-10 min. Podawać z sosem.
Gołąbki z oliwkami
Składniki:
– 4 1/4 szklanki wody
– 8 dużych liści kapusty
– 3/4 łyżeczki soli
– 1 szklanka kuskus
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
– 1 łyżeczka cukru
– 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
– 1/3 szklanki rozdrobnionego sera feta
– 3 łyżki posiekanych oliwek Kalamata
– 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, plus więcej do przybrania
Przygotowanie:
Ugotować liście kapusty (około 5 – 10 min.). Ugotować kuskus w osolonej wodzie i zdjąć z ognia. Odstawić na co najmniej 5 min. Liście kapusty ostudzić. Rozgrzać olej na patelni, dodać czosnek i smażyć często mieszając, dodać pomidory, ocet, cukier, cynamon, 1/2 łyżeczkę soli i 1/4 szklanki wody. Przykryć i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory zmiękną (8 do 10 min.). W międzyczasie wymieszać ser feta, oliwki i 2 łyżki mięty z kuskusem. Zawinąć gołąbki. Dodać do gotowego sosu, przykryć i gotować 5 do 8 min. Podawać gołąbki z sosem. Udekorować miętą.
Gołąbki curry
Składniki:
– 500 g ziemniaków
– 1 duża kapusta
– sól i świeżo mielony pieprz
– 2 średnie cebule, drobno posiekane
– 500 g mięsa mielonego wieprzowego
– 1 jajko
– bułka tarta 1Mleko Tbs
– łyżka mleka, i śmietany
– 2 łyżeczki sosu pomidorowego
– 2 łyżki masła
– 500 ml bulionu warzywnego
– 2 łyżki mąki Hot Madras Curry ( używam tego jednego )
– curry
– świeża pietruszka do przybrania
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki i pokroić w ćwiartki. Umyć i ugotować w osolonej wodzie. Sparzyć liście kapusty gorącą wodą (ok. 2 min.). Wyjąć i opłukać w zimnej wodzie. Wyciąć zgrubienia. Drobno pokroić dwie cebule. Wymieszać mięso mielone, 1 jajko, cebule, 4 łyżki mleka, koncentrat pomidorowy, świeżo zmielony pieprz, sól. Zawinąć gołąbki. Rozpuścić masło w głębokiej patelni, dodać 500 ml bulionu, wlać na gołąbki i gotować wszystko przez 25 min. Rozpuścić 2 łyżki masła w małej patelni, dodać kawałki boczku i usmażyć, dodać cebulę i usmażyć. Przez drobne sitko dodać mąkę i curry. Podsmażyć, mieszając energicznie, dodać stopniowo 125 ml bulionu. Dodać śmietanę, sól, posypać pieprzem i curry. Drobno posiekać świeżą natkę pietruszki. Podawać na talerzu z ziemniakami, posypać posiekaną natką. Dodać sos.
Gołąbki z ziemniakami
Składniki:
– 2 kg ziemniaków
– 3 cebule
– majeranek
– 1 jajko
– sól
– pieprz
– kasza manna
Przygotowanie:
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oleju. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, zebrać masę w pieluszkę tetrową lub gazę i mocno odcisnąć. Wymieszać surowe ziemniaki z cebulą i jajkiem. Doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem. Podsypać 3 łyżkami kaszy manny. Kapustę ugotować w całości w osolonej wodzie. Stopniowo obierać ugotowane liście kapusty. Zawinąć gołąbki i ułożyć w brytfance. Na dnie brytfanki ułożyć kilka nieugotowanych pierwszych liści z kapusty. Gołąbkom wystarczy już tylko około 30 minut duszenia w sosie śmietanowym.
Gołąbki bez zawijania
Do przygotowania dania potrzebne będą:
-2 torebki ugotowanego ryżu
-0,5 kg mięsa mielonego
–0,5 niedużej kapusty włoskiej lub ewentualnie białej
– 1 jajko
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
– 2 łyżki bułki tartej
– 2 łyżki kaszy manny
– 1 łyżeczka majeranku,
– ½ łyżeczki tymianku lub ziół prowansalskich,
– mielona słodka i ostra papryka,sól pieprz do smaku
Składniki na sos:
–koncentratu pomidorowego
– 0,5 litra bulionu
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– sól, pieprz do smaku
-1 łyżka mąki(opcjonalnie gdy chcemy zagęścić sos)
Sposób przygotowania:
Kapustę umyć i drobno poszatkować, ugotować ryż ,cebulę i czosnek zeszklić ,wszystkie składniki wymieszać doprawić przyprawami , następnie należy formułować owalne kluki(jak na kotlety mielone) ,następnie obtoczyć w bulce tartej .(Gołąbki podsmażyć na rozgrzanym oleju po ok 2 minut z każdej strony .Następnie gołąbki w gęsiarce włożyć do piekarnika. Piec przez 40 minut w temp.200 stopni. W czasie gdy gołąbki się pieką należy przygotować sos .Sos wylać na gołąbki ok 10 minut przed końcem pieczenia, lub zrobić w osobnym garnuszku i po upieczeniu gołąbków polewać nim danie .
Zapiekanka gołąbkowa
składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 250 ml śmietany 30%
- 5 jajek
- 3 torebki ryżu
- 3 łyżki otrębów
- sól, pieprz
- słodka papryka mielona
- ostra papryka mielona
- dodatkowe ulubione przyprawy
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Ugotować ryż w osolonej wodzie, i ostudzić. Cebulę i czosnek obierać i drobno posiekać, następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Kapustę sparzyć wrzątkiem osuszyć i poszatkować. Mięso mielone przyprawić. Do mięsa dodać 1 jajko, otręby, całość wymieszać ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Dodać ugotowany, ostudzony ryż oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszać wszystko łyżką.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę poszatkowanej kapusty, na kapustę wyłożyć połowę mięsa z ryżem. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników (3 warstwy). Jajka mieszamy ze śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, połączyć i polać zawartość w naczyniu żaroodpornym.
zobacz również:
-
Warzywa faszerowane – ciekawe przepisy
-
Faszerowane pomidory jako zimne przekąski
-
Warzywa – które są najzdrowsze i co zawierają?
-
Które warzywa są kaloryczne?
Polecamy:
Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne