Zupa serowo-pieczarkowa z klopsikami

3 października 2013, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 

1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka,

25 dag pieczarek,

20dag startego sera cheddar,

marchewka,

cebula,

2 duże ziemniaki,

jajko,

2 łyżki bułki tartej,

szczypta gałki muszkatołowej,

sól, pieprz,

6 szkl. domowego rosołu (ew. z kostki),

3 łyżki mąki,

2 łyżki masła.

Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na maśle. Oprószyć mąką, dodać do gorącego rosołu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz ziemniaki. Gotować ok. 30min na małym ogniu. Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą, doprawić gałką msuzkatołową, solą i pieprzem. Formować bardzo malutkie kotleciki i smażyć na oleju ze wszystkich stron. Dodać do zupy wraz ze startym serem. Gotować jeszcze ok. 3 min, często mieszając. Doprawić do smaku.

file1380818965