Kartofle pieczone w papryce
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 4 papryki
- 8 ziemniaków
- Kilka gałązek świeżej bazylii i rozmarynu
- Tymianek
- Oregano
- Suszony koperek
- Pietruszka
- Czosnek granulowany
- Olej z pestek winogron
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, opłukać, przekroić na 4 części. Gotować przez 8-10 minut, tak, aby zmiękły.
- Zioła i przyprawy połączyć z olejem.
- Ugotowane ziemniaki obtoczyć w ziołowej marynacie.
- Papryki umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. W połówkach papryki umieścić ćwiartki ziemniaków i udekorować je listkami bazylii oraz posiekanym rozmarynem. Wyłożyć na blachę. Potrawę piec około 30 minut w 200 stopniach (lub zawinąć papryki z ziemniaczkami w folię aluminiową i grillować)