Zupa z boczniaków

19 lutego 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

30 dag boczniaków
1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
4 ziemniaki
¼ selera
2 kostki rosołowe
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
imbir
majeranek
1/5 l wody
olej

Zagotowujemy wodę z kostkami rosołowymi, dodajemy listek i ziele angielskie oraz warzywa w całości. Na patelni na oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka a następnie dodajemy pokrojone w paski boczniaki oraz ziemniaki pokrojone w małą kostkę. Podsmażamy wszystko na złoty kolor i posypujemy wegetą i pieprzem. Przekładamy do garnka z wywarem i gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy warzywa i po przestudzeniu ścieramy na grubej tarce i wkładamy powrotem  do garnka. Doprawiamy  gałką, imbirem i majerankiem. Można też trochę zabielić mąką ale nie koniecznie.

file1266612492



FORUM - bieżące dyskusje

Ile w Was jest narcyzmu?
U mnie narcyzmu jest coraz mniej, akceptuję nawet objawy starzenia :)
dodatkowa gotówka na wesele
Już te wesela nie są tak wystawne, bo ludzie zmądrzeli jak kryzys nastał i inflacja...
Święta Bożego Narodzenia
A ja jem to, co lubię, nie daję się omamić tradycji z jej uświęconymi daniami:)
Dieta przy kamicy nerkowej.
Szczawiany są tu niewskazane, np. obecne w tak zdrowym niby szpinaku...