Deser z makaronem makowym i orzechami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Makaron z makiem:
ok. 1 szkl. mąki pszennej
1 jajko
2-3 łyżki maku
odrobina wody
Dodatki:
kandyzowana skórka pomarańczowa – 1 łyżka
orzechy włoskie – 3 łyżki
rodzynki – 2 łyżki
dżem wiśniowy – ok. 6 łyżek (lub wg uznania)
Przygotowanie:
Z podanych powyżej składników zagnieść ciasto na makaron. W miarę potrzeby można dodać odrobinę wody – ciasto powinno być twarde. Rozwałkować je cienko i pociąć na paski o szerokości ok. 1,5 – 2 cm. Z pasków wyciąć trójkąciki i pozostawić je do podsuszenia, po czym ugotować.
Do odcedzonego makaronu dodać umyte rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, dżem wiśniowy i podprażone wcześniej (np. na suchej patelni) orzechy włoskie. Wymieszać. Podawać na gorąco lub na zimno.