Zupa z kurczaka i makaronu
Artykuł zewnętrzny
*50 dag mięsa z kurczaka bez skóry *2 marchewki *1 seler naciowy *1 duża cebula *1 ząbek czosnku *5 gożdzików *pęczek ziół:tymianku,natka pietruszki,liść laurowy,oregano *5 ziarenek pieprzu *20 dag makaronu rosołowego *sól,pieprz 1.Mięso włożyć do dużego garnka.Zalać 1/4 l.osolonej wody i zagotować. 2.Marchewki i selera umyć.oczyścić,liście selera odłożyć na bok.Marchew pokroić w drobną kostkę,seler w cienkie paski.Obrać cebulę i czosnek.Naszpikować cebulę goździkami i przekroić na pół ząbek czosnku. 3.Warzywa,cebulę,czosnek,zioła i ziarna pieprzu dodać do mięsa i do połowy przykryte gotować na małym ogniu ok.godzinę.Od czasu do czasu zdejmować chochlą gromadzącą sie pianę. 4.Bulion przelać przez drobne sito do drugiego garnka,trochę osrudzić i zdjąć zastygły tłuszcz. 5.Zagotować bulion i ugotować w nim makaron al dente. 6.zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.Przyprawić np.oregano,podawać na gorąco.