Pomarańczowy sernik

14 marca 2013, dodał: Veronme
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 1,5 szklanki mąki z kłoskiem krupczatki Gdańskie Młyny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka surowego kakao Cytrynowy Gaj
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 cukru waniliowego

Ciasto sernikowe:

  • 1 kg twarogu Wiejskiego półtłustego MLEKOVITA
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 200g masła Ekstra Osełka MLEKOVITA
  • 1 budyń waniliowy Libella
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Konfitura pomarańczowa: przepis

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać zimną pokrojoną w plasterki margarynę, sól, cukier puder i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, ugnieść na jednolite i gładkie ciasto.
Twaróg przepuścić przez maszynkę dwa razy. 8 żółtek utrzeć z 2 szklankami cukru i cukrem waniliowym. Do twarogu dodać masę z żółtek i stopione masło. Wymieszać delikatnie dodając budyń waniliowy. Na koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i szczypty soli. Wymieszać bardzo delikatnie.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem kruchym wykleić dokładnie całą tortownicę. Następnie nałożyć równo ciasto sernikowe. Piec w temperaturze 185°C około 45-50 minut.
Konfiturę pomarańczową rozsmarować na górze jeszcze ciepłego ciasta.

Smacznego!

www.corculinari.pl