Sałatka z roszponki i kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym

13 marca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

„Pokochaj olej rzepakowy” i sałatka z roszponki i kapusty pekińskiej

W ramach kampanii „Pokochaj olej rzepakowy” i dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie otrzymałam do przetestowania olej rzepakowy oraz shaker do dresingów także książeczkę z przepisami na użycie oleju rzepakowego.
Z chęcią wzięłam udział w kampanii bo oleju rzepakowego używam od dawien dawna i o jego właściwościach zdrowotnych przypominać mi nie trzeba.

Z badań które przeprowadzono u progu kampanii – 2011 rok – wynika że chociaż używamy oleju rzepakowego w wielu domach to nadal jest on niedoceniany a wiedza na jego temat jest skąpa i czasami nie zgodna z prawdą.
Ja używam oleju rzepakowego  do smażenia, pieczenia, sałatek a także jako dodatek do pieczenia chleba czy do wypieku ciasta.
Kampania „Pokochaj olej rzepakowy” jest realizowana na dwóch rynkach – polskim i łotewskim, a działania edukacyjno-promocyjne zostały zaplanowane na trzy lata. Organizatorem kampanii jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską oraz Rzeczpospolitą Polską.
Ekspertem akcji jest znana i lubiana Katarzyna Bosacka.
 Surowcem znanym nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie jest olej rzepakowy, dlatego warto się przekonać, jak i do czego się go używa w innych krajach. 
 Rzepak jest popularnym surowcem w wielu krajach, a wartości otrzymywanego z niego oleju rzepakowego doceniane są przez ludzi zamieszkujących różne części świata. Przyczyn takiej popularności żółtego surowca można upatrywać w jego właściwościach użytkowych – stanowi on bogate źródło wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3, cennych dla zdrowia witamin E, A, a także steroli roślinnych. Ze względu na swoje walory odżywcze, olej rzepakowy jest uważany za istotny składnik diety całej rodziny.
To tylko nieliczne walory oleju i cele kampanii, więcej możecie dowiedzieć się na  www.pokochajolejrzepakowy.pl
Jak już pisałam  wykorzystuję olej w różnoraki sposób ale najczęściej chyba do sałatek i dresingów.
Shaker który otrzymałam jest do wyrobu dresingów rewelacyjny. Już nie muszę używać słoiczków do mieszania bo mam swój sałatkowy shaker.
Przygotowałam Wam dziś sałatkę z użyciem oleju rzepakowego oraz shakera.
Sałatka z roszponki i kapusty pekińskiej

Sałatka samo zdrowie i taka wiosenna i kolorowa, zapraszam do jej zrobienia.
Składniki:

  • garść roszponki
  • 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 korzenia białej rzodkwi
  • 1/2 strąka papryki czerwonej Palermo
  • 4-5 suszone pomidory

Dresing:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki soku z zielonego grejpfruta
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy z suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta różowej soli himalajskiej

 

Kapustę pekińską kroimy w paski, tak samo paprykę.
Ogórka i rzodkiew kroimy w pół plasterki.
Szczypiorek i natkę siekamy a pomidory suszone kroimy w paski.
Wszystkie składniki mieszamy.
Natomiast wszystkie składniki sosu umieszczamy w shakerze i potrząsamy aż powstanie ktremowy sos.
Polewamy sałatkę i zajadamy.

Życzę smacznego  i zajadajmy olej rzepakowy dbając o zdrowie nasze i naszych bliskich.

Testowała:

Dorota – Gotuję, piekę, eksperymenty to moja specjalność,fotografuję i kocham podróże. Nick – doowa
Prowadzi bloga: http://doowa.blogspot.com/