Placuszki z kaszy jaglanej z czekoladą

10 marca 2013, dodał: Szybkie gotowanie
Artykuł zewnętrzny

Gdy zostaje mi kasza jaglana z obiadu, wówczas na kolację lub na śniadanie następnego dnia, smażę takie szybie placuszki. Tym razem użyłam oleju rzepakowego przekazanego w ramach akcji „Pokochaj olej rzepakowy”

 

 Składniki trochę na oko

  • ok. 1 i 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (lub innego słodzidła)
  • 4 kostki czekolady (pokruszone)
  • garść żurawiny suszonej
  • olej rzepakowy do smażenia

Wymieszać w misce wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, można dosypać odrobinę mąki. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na wolnym ogniu do przypieczenia.  

Przed podaniem posypać wiórkami z czekolady. Dobrze smakują z dżemem.