Placuszki z kaszy jaglanej z czekoladą
Artykuł zewnętrzny
Gdy zostaje mi kasza jaglana z obiadu, wówczas na kolację lub na śniadanie następnego dnia, smażę takie szybie placuszki. Tym razem użyłam oleju rzepakowego przekazanego w ramach akcji „Pokochaj olej rzepakowy”
Składniki trochę „na oko„
- ok. 1 i 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego (lub innego słodzidła)
- 4 kostki czekolady (pokruszone)
- garść żurawiny suszonej
- olej rzepakowy do smażenia
Wymieszać w misce wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, można dosypać odrobinę mąki. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na wolnym ogniu do przypieczenia.
Przed podaniem posypać wiórkami z czekolady. Dobrze smakują z dżemem.