Makaron po Tajsku

11 marca 2013, dodał: bezeluszek
Artykuł zewnętrzny

składniki:

200 gram mięsa wieprzowego

200 gram makaronu ryżowego

2 jajka

zielona i czerwona papryka

2 nieduże marchewki

biała część pora

kiełki soi

ząbek czosnku, cebula (najlepiej szalotka)

olej sezamowy

odrobina curry, kurkuma,trawa cytrusowa( u nas ciężko ją dostać więc nie koniecznie ale dodaje potrawie fajny orzeźwiający zapach)sól, pieprz do ozdoby kolendra

sposób przygotowania

marchewkę , por,cebulę pokrój w drobne słupki.Mięsko pokrój w drobne słupki.Makaron sojowy należy włożyć na 15-20 minut do wrzącej wody ( nie gotować)

czosnek, paprykę i  imbir  posiekaj.

do woku nalać oleju (ok pół woku)wrzuć mięso jak mięso ładnie sie upiecze dodaj pozostałe składniki ( marchew, por, cebulę, imbir, papryke, kurkume,curry)

dodać makaron wszystko dokładnie wymieszać

na koniec dodać trawę cytrusową , sól pieprz

na wierzch posyp grubo krojona kolendra smacznego :)