Makaron po Tajsku
składniki:
200 gram mięsa wieprzowego
200 gram makaronu ryżowego
2 jajka
zielona i czerwona papryka
2 nieduże marchewki
biała część pora
kiełki soi
ząbek czosnku, cebula (najlepiej szalotka)
olej sezamowy
odrobina curry, kurkuma,trawa cytrusowa( u nas ciężko ją dostać więc nie koniecznie ale dodaje potrawie fajny orzeźwiający zapach)sól, pieprz do ozdoby kolendra
sposób przygotowania
marchewkę , por,cebulę pokrój w drobne słupki.Mięsko pokrój w drobne słupki.Makaron sojowy należy włożyć na 15-20 minut do wrzącej wody ( nie gotować)
czosnek, paprykę i imbir posiekaj.
do woku nalać oleju (ok pół woku)wrzuć mięso jak mięso ładnie sie upiecze dodaj pozostałe składniki ( marchew, por, cebulę, imbir, papryke, kurkume,curry)
dodać makaron wszystko dokładnie wymieszać
na koniec dodać trawę cytrusową , sól pieprz
na wierzch posyp grubo krojona kolendra smacznego :)