Ruloniki z chrupkiego żytniego pieczywka z ryżową zdrową wkładeczką:)

10 marca 2013, dodał: modliszka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 100g ryżu dzikiego KUPIEC
– 100g białego ryżu
– płatki suszonej papryki
– 2 duże cebule (lub 3 średnie)
– oliwa z oliwek
– kiełki brokuła
– chleb chrupki z czosnkiem
– przyprawy: wegeta, curry
– do dekoracji: natka pietruszki, rzodkiewka

przygotowanie ruloników:

Kromki chleba chrupkiego zanurzamy na kilka sekund w ciepłym bulionie by zmiękły.
Zawijamy w rulonik, wypełniamy farszem. Wierzch dekorujemy natką pietruszki, kiełkami brokuła a boczki ruloników połówkami rzodkiewek na wykałaczce.

przygotowanie farszu:

Ryż dziki oraz ryż biały gotujemy na osolonej wodzie według info z opakowania.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem wegety.
Kiedy cebula jest już podsmażona, dodajemy do niej ugotowany i odcedzony ryż,
płatki suszonej papryki, dodajemy curry, kiełki brokuła i całość mieszamy podsmażając jeszcze chwilę na patelni.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy ruloniki. Podajemy jako przystawkę lub przekąskę. Smacznego

file1362933830