Dania z wołowiny – jak ją przyrządzić?

29 listopada 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

beff0

Zapraszam na kolejną „porcję” dań obiadowych mięsnych. Dzisiaj przepisy oparte na wołowinie oraz wszelkich dodatkach. Łatwe i nieco trudniejsze, ale wszystkie jednakowo smaczne i pożywne.

 

Wołowina z papryką i makaronem

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 kg steku wołowego, pokrojonego w cienkie plasterki
beff2– 1 mała słodka cebula, pokrojona w cienkie plasterki (około 1-1/2 szklanki)
– 1 zielona lub czerwona papryka, pokrojona
– 1 opakowanie makaronu
– kostka bulionu wołowego
Przygotowanie:
Wymieszać rozkruszoną kostkę z oliwą z oliwek i natrzeć mięso. Podsmażyć plastry mięsa na patelni na średnim ogniu, zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Wrzucić na patelnię cebulę i paprykę i smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie (około 6 -10 minut). Gotować pod przykryciem. Przygotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Dodać mięso do warzyw i wymieszać. Podawać na gorąco z makaronem.

Wołowina z brokułami

Składniki:
– 1 kostka wołowa
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
– 2 łyżeczki brązowego cukru
–  2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
– 1/4 łyżeczki pieprzu czerwonego w płatkach
– 1 kg polędwicy bez kości, pokrojonej w cienkie plasterki
beff3– 1 łyżka oleju roślinnego
– 1 szklanka wody
– 1 brokuł
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Wymieszać rozkruszoną kostkę z 1 łyżeczką oleju sezamowego, brązowym cukrem, imbirem i pieprzem. Natrzeć dobrze mięso otrzymaną papką przypraw. Rozgrzać olej roślinny na patelni na średnim ogniu i podsmażyć plastry mięsa na kolor brązowy. Zdjąć mięso z patelni, i dodając wodę przesmażyć brokuły (około 3 minut). Dodać pozostałą część przypraw, 1 łyżkę wody i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Przełożyć stek na patelnię, dodać olej sezamowy i gotować kilka minut. Podawać z ryżem.

Pieczeń wołowa z marchewką i ziemniakami

Składniki:
– 1 kg pieczeni wołowej, pokrojonej na kawałki
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 2 średnie cebule, posiekane
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1 kostka wołowa
beff4– 2 szklanki wody
– 2 łyżeczki sosu Worcestershire
– kilka małych czerwonych ziemniaków
– 3 marchewki, pokrojone na plasterki
Przygotowanie:
Obtoczyć kawałki mięsa w mące. Rozgrzać olej w dużym rondlu na średnim ogniu i usmażyć wołowinę na brązowy kolor. Wyjąć mięso. Wymieszać cebulę i czosnek i usmażyć na tym samym tłuszczu, często mieszając, aż cebula będzie miękka (około 4 minut). Wymieszać rozkruszoną kostkę z wodą i sosem Worcestershire, dodać do wołowiny i cebuli. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, mieszając. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu (ok. 40 minut lub do momentu, kiedy wołowina będzie prawie miękka). Wymieszać z ziemniakami i marchewką i gotować dodatkowe 40 minut lub do momentu, aż wołowina i warzywa będą miękkie.

Wołowina mielona z pomidorami i fasolą

Składniki:

– 1 kg mięsa wołowego mielonego
– 1 mała cebula, drobno posiekana
– 1 średnia czerwona lub zielona papryka
– 1 ząbek czosnku
beff5– 1 kostka wołowa
– 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu (chile chipotle)
– 1 puszka pomidorów
– 1 puszka czerwonej fasoli
Przygotowanie:
Podsmażyć wołowinę z cebulą i czerwoną papryką w rondelku, mieszając od czasu do czasu, aż wołowina będzie rumiana, a warzywa miękkie. Dodać kostkę i paprykę, mieszać aż się rozpuści. Dodać pomidory i fasolę, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i dusić, mieszając od czasu do czasu (ok. 15 minut). Podawać z tartym serem cheddar, kwaśną śmietaną i/lub posiekaną kolendrą.

Rolada wołowa ze szpinakiem

Składniki:
– 1 kg steku wołowego
– 4 plastry boczku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku, posiekane
beff6– 2 szklanki szpinaku i pieczarek
– 2 łyżeczki sera koziego
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Ponacinać mięso posypać wewnątrz solą i pieprzem. W dużej patelni na średnim ogniu podsmażyć boczek aż ładnie się zrumieni (około 5 minut). Wyjąć i odstawić. W tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać czosnek i grzyby i smażyć przez 5 minut. Dodać szpinak i gotować aż zwiędnie. Zdjąć z ognia. W mięso włożyć nadzienie ze szpinaku i grzybów, a następnie posypać kozim serem. Delikatnie zwinąć mięso, związać sznurkiem. Obsmażyć roladę z każdej strony (ok. 5 minut z każdej strony). Włożyć do naczynia do pieczenia i piec przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i przykryć. Zostawić na 10 minut, a następnie pokroić w plastry.

Wołowina na mleku kokosowym

Składniki:
– 50 dag chudego mięsa wołowego, pokrojonego w cienkie plasterki
– 4 łyżki oleju do smażenia
– 4 łyżki pasty curry (czerwonej)
– 250 ml mleka kokosowego
– 3 duże bakłażany, pokrojone
– 1 i 1/4 szklanki małych tajskich bakłażanów
– 20 g zielonego pieprzu (w słoiczku)
– 50 g imbiru, pokrojonego w paski
– 6 kaffir bez pędów
beff6a– 1 duże, czerwone chili, w plasterkach
– 30 g liści bazylii
– 30 ml tajskiego sosu rybnego
– 1 łyżka stołowa sosu sojowego
– 1 łyżeczka cukru
– 4 łyżki bulionu lub wody
Przygotowanie:
Wlać olej do woka i kiedy jest gorący dodać czerwoną pastę curry i smażyć przez 1-2 minuty. Następnie dodać mleko kokosowe i wołowinę i smażyć ok. 2 minut. Następnie dodać bakłażany, zielony pieprz i smażyć chwilkę. Dodać imbir i kaffir, dalej smażyć.  Następnie dodać składniki sosu i smażyć przez 1 minutę. Dodać pozostałą część mleka kokosowego i czerwone chili i smażyć kilka minut. Wyłączyć i przenieść na półmisek. Smażyć liście bazylii na bardzo gorącym oleju przez 1 minutę i osączyć. Następnie umieścić je na mięsie. Polać mlekiem kokosowym.

Wołowina z grzybkami Enoki i szparagami

Składniki:
– 8 cienkich plastrów wołowiny (polędwica)
– 8 łodyg szparagów
– szczypior
beff7– 100 g grzybów Enoki
– 3 łyżki japońskiego sosu sojowego
– 3 łyżki Mirin
– 1 łyżka oleju jadalnego
– wykałaczki lub małe szaszłyki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Wymieszać sos sojowy i Mirin. Ułożyć plastry wołowiny, umieść na nich szparagi, szalotki i grzyby. Zakręcić mocno i zabezpieczyć wykałaczkami. Piec w piekarniku podlewając sosem. Zagotować pozostały sos i polać po roladkach. Podając usunąć wykałaczki. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Wołowina po chińsku

Składniki:
– pół kilograma wołowiny
– 2 cebule
– zielona papryka
– 2 łyżki oleju
– ząbek czosnku
– pół łyżeczki chińskich przypraw
beff8– łyżka mąki kukurydzianej
– szklanka wody
– kostka bulionu z kurczaka
– 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Mięso pokroić w cienkie plastry, cebule pokroić w ćwiartki. Usunąć nasiona z papryki i pokroić w paski. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć zmiażdżony czosnek i przyprawy. Dodać paski wołowiny i smażyć aż mięso będzie miało złoty kolor (ok. 2 minuty). Dodać pokrojoną paprykę i smażyć razem przez 2 minuty. Dodać mąkę kukurydzianą zmieszaną z wodą i rozdrobnioną kostką i sos sojowy. Mieszać, aż sos się zagotuje i stanie się gęsty.

Gulasz wołowy

Składniki:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 cebula, obrana i posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1 łyżeczka mielonego świeżego rozmarynu
– 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
– 2 kg wołowiny, pokrojona w kostkę
– 1/2 łyżeczki soli
beff9– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 łyżki mąki
– 1 szklanka wina Marsala
– 1/4 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
– 3 do 4 szklanki bulionu wołowego
– 2 łyżki posiekanych świeżych liści pietruszki
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę, czosnek, rozmaryn i tymianek i smażyć aż cebula będzie miękka, około 2 minut. Obtoczyć kostki wołowiny w soli, pieprzu i mące. Dodać wołowinę do garnka. Gotować, aż wołowina będzie rumiana (około 5 minut). Dodać wino Marsala. Używając drewnianej łyżki, delikatnie wymieszać. Dodać suszone pomidory i mieszać do połączenia. Dodać tyle rosołu aby przykryć mięso. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Wołowina w miodzie z pomarańczą

Składniki:
– 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing
– 2 łyżki sosu sojowego light
– 2 łyżki miodu
– 4 łyżki soku z pomarańczy
– szczypta mielonego białego pieprzu
– 2 steki wołowe
– 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
beff10– 100 g świeżych grzybów shiitake, pokrojone
– liście sałaty
– 1 pomarańcza, obrana i podzielona
– 1 dymka, drobno pokrojona
Przygotowanie:
Wymieszać wino ryżowe, sos sojowy, miód, sok pomarańczowy i zmielony biały pieprz w dużej misce. Dodać steki wołowe, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do marynowania na 10-15 minut w lodówce. Rozgrzać wok i dodać olej z orzeszków ziemnych, a następnie smażyć steki (pozostawiając marynatę). Smażyć przez 1-2 minuty z każdej strony. Ułożyć na dwóch talerzach, przykryć folią i zostawić na pięć minut. Wlać marynatę do woka i smażyć na dużym ogniu przez 30 sekund. Dodać grzyby shiitake do woka i gotować przez 3-4 minuty. Usunąć folię i na mięsie ułożyć po łyżce grzybów. Udekorować pomarańczą i szczypiorkiem lub sałatą.

Wołowina z grzybami

Składniki:
– 1 kg wołowiny bez kości lub żeberek
– skórka z pomarańczy
– 1 cebula, drobno posiekana
– 1 szklanka chudego mleka lub bulionu z kurczaka
– 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
– 1/2 szklanki sherry
– 1/4 szklanki octu balsamicznego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
beff11– 3 lub 4 bardzo cienkie plastry świeżego imbiru
– 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej
– 50 dag grzybów
– 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– sól i pieprz $
– 1/4 szklanki posiekanego świeżego szczypiorku
Przygotowanie:
Wypłukać mięso; pokroić. Skórkę z pomarańczy pokroić w drobne paseczki. Wymieszać skórki, cebulę, 1 szklankę bulionu, wino, sherry, ocet, sos sojowy, tymianek, imbir i przyprawę pięć przypraw. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Dodać mięso. Gotować, aż mięso stanie się miękkie. Opłukać i osuszyć grzyby, pokroić. Wrzucić do patelni, dodać masło i odrobinę sosu z mięsa. Wymieszać i gotować aż płyn odparuje i grzyby będą lekko rumiane (ok. 15 minut). Łyżką cedzakową wyjąć mięso i położyć w płytkim naczyniu do zapiekania. Wlać grzyby na mięso. Piec w piekarniku aż stanie się rumiane (15 minut). Do sosu z gotowania dodać bulion wołowy i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotować do 12 minut. W małej misce wymieszać mąkę kukurydzianą z 1/4 szklanki wody. Wlać do gotującego się płynu i mieszać aż zgęstnieje. Wlać do mięsa i wymieszać delikatnie,  dodać sól i pieprz do smaku. Posypać szczypiorkiem.

Wołowina na szybko

Składniki:
– 1/2 kg steku wołowego
– masło w sprayu
– 1/3 szklanki sosu Hoisin
– 2 łyżki wody
– 2 łyżeczki mielonego obranego świeżego imbiru
beff12– 1 łyżeczka mielonego czosnku
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
– 1/2 łyżeczki papryki mielonej
– 4 dymki
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię,  pokropić masłem, podsmażyć mięso na średnim ogniu przez 3 minuty, aż zbrązowieje. Połączyć sos Hoisin z kolejnymi 5 składnikami w małej misce. Pokroić cebulę. Dodać mieszankę sosu i cebuli do mięsa na patelni, gotować 1 do 2 minut. Podawać natychmiast z ryżem i zielonymi warzywami.

Wołowina w sosie grzybowym

Składniki:
– 2 kg gotowanej wołowiny
– 1 szklanka masła
– 1/2 kg grzybów
– 1 szklanka szalotki, posiekana
– 2 łyżeczki czosnku mielonego
– 2 łyżki pasty pomidorowej
beff14– 1 łyżeczka tymianku
– 2 liście laurowe
– 2 szklanki bulionu wołowego
– 1 szklanka przecieru pomidorowego
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– sól do smaku
Przygotowanie:
W dużym rondlu roztopić masło i dodać grzyby, smażyć aż będą miękkie. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem wołowiny i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Wymieszać z wołowiną i gotować, aż mięso będzie gorące. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Żeberka pieczone z marchewką

Składniki:

– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 1-2 kg żeberek
– 1 duża cebula, 3-4 małe
beff1– 2 ząbki czosnku
– 5 szklanek wody
– 2 łyżeczki świeżego tymianku
– 2 liście laurowe
– 4 duże marchewki
– 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
– kostki wołowe
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek w dużej patelni (na średnim ogniu) i podsmażyć żeberka ze wszystkich stron. Wyjąć żeberka na talerz. Zlać „sos” do garnka. Na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać do garnka z „sosem”. Dodać 2 kostki wołowe i wodę. Doprowadzić do wrzenia. Włożyć mięso, tymianek i liść laurowy. Przykryć szczelnie folią aluminiową, a następnie przykryć garnek pokrywką. Piec 2 godziny. Dodać marchew i piec, aż żeberka i marchew będą miękkie (około 30 minut). Wyjąć mięso i trzymać w cieple. Wymieszać mąkę kukurydzianą z 1/4 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i nadal gotować na średnim ogniu, aż lekko zgęstnieje, około 5 minut. Wlać sos na mięso. Udekorować karmelizowaną cebulką i świeżym tymiankiem.

 

zobacz również:

  1. Pieczone jabłka i gruszki
  2. Dania z ryżem – różne przepisy
  3. Soczyste pieczone mięso na różne okazje – przepisy
  4. Sycące i pożywne zupy – przepisy
  5. Jak usmażyć pyszne, puszyste pączki: przepisy
  6. Czy warto jeść podroby – wątróbka inaczej – różne przepisy
  7. Pasty jajeczne – przepisy na pomysłowe kanapki
  8. Kanapkowe pasty rybne – przepisy