Zupa kminkowo – grzybowa

20 lutego 2014, dodał: AgataB
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 porcje:

20 g kminku

1/2  szklanka mleka

1/2 szklanka wody

1 szklanka suszonych grzybów

1/2  szklanki mleka

3/4 szklanki wody

1 litr rosołu

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

1/3 szklanki śmietany + odrobina zimnej wody

pieprz kolorowy świeżo mielony

Grzyby zalewamy mlekiem, wodą i moczymy około 45 minut (można oczywiście dłużej), po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę (aż będą miękkie). Kminek wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i wodą, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 35 minut. Ugotowane grzybki wyjmujemy z wywaru, który przelewamy do czystego garnka a grzyby kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. Kminek przecedzamy i wywar wlewamy do grzybów, dodajemy rosół i wszystko razem gotujemy pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając) na wolnym ogniu 30 minut. Śmietanę łączymy z zimną wodą, następnie dodajemy odrobinę gorącej zupy, mieszamy i zaciągamy zupę, gotujemy jeszcze 5 minut. Do gotowej zupki dodajemy pietruszkę i przyprawiamy pieprzem kolorowym (i ewentualnie wg potrzeby Kucharkiem).

Podajemy z dowolnym makaronem (ja ugotowałam makaron nitki i wrzuciłam go do gorącej zupy tak by odrobinę napęczniał).

file1358882827



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...