Mufinki otrębami owsianymi i rodzynkami!

23 listopada 2012, dodał: qotek
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl otrąb owsianych ( mozna też dodać w jakiejść części otręby pszenne)
  • 1 szkl mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 100 g. rodzynek
  • 50 g. wiórek kokosowych
  • 1/2 szkl drobnego cukru
  • mały cukier waniliowy

Rodzynki namoczyć i odcedzić. Oprószyć mąką .

W pierwszej misce : Jajka dobrze wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym . Dodać mleko i olej.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać płatki, wiórki kokosowe. Wlać do tej miski zawartość pierwszej miski. Lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Dokładnie wymieszać.

Na przygotowaną wysmarowaną formę ( ja mam prostokątną blaszaną formę na 24 nieduże mufinki) nakłądamy ciasto – równo z formą .

Piekę 15 min w piekarniku ustawionym na 180 stopni ( dwie grzałki i termoobieg ) , ale warto za pierwszym razem wypróbować swój czas pieczenia mufinek.

—-

Dodająć całą porcje otrąb owsianych uzyskamy bledsze mufinki, przy otrębach pszennych ciemniejsze. Mogą być stosowane wymiennie lub w różnych proporcjach w zależności od upodobań.

Smacznego!

file1353698206