Muffinki marchewkowe z kokosem

7 listopada 2012, dodał: marta101091
Artykuł zewnętrzny

Składniki potrzebne do wykonania muffinek:

2/3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

łyżeczka sody oczyszczonej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki ziela angielskiego

1/4 łyżeczki soli

1/3 szklanki oleju

2  roztrzepane jajka

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

pół szklanki pokrojonych w małą kostkę, odsączonych ananasów z puszki

szklanka startej marchwi (około półtorej dużej marchwi)

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawy(według porcji podanych powyżej)

W innej misce mieszamy roztrzepane jajka z olejem.

Składniki z obu misek należy połączyć ze sobą w jednej misce. Do tego dodajemy startą marchew, orzechy, ananasy. Wszystko razem mieszamy.

Foremki do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki.

Tak przygotowane muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut(do momentu tak zwanego „suchego patyczka”).

Posypka do muffinek:

Składniki:

125 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:

Serek Mascarpone należy wymieszać z cukrem. Wierzch każdej muffinki smarujemy serkiem. Boki obtaczamy w wiórkach kokosowych.

SMACZNEGO! :-)

file1352299975