Zupa-krem z brokułów

7 listopada 2012, dodał: ania-gotuje
Artykuł zewnętrzny

Zupa to dobre jedzenie. Szybkie, samo się robi i wystarcza na trzy dni. Krem z brokułów?  Jest dobra a przede wszystkim TANIA! ;)

bulion – 1-1,5 l  /ew. 2 kostki rosołowe/ ok 2 zł

warzywa – marchewka, pietruszka, seler  (1,30 zł)

brokuł (3 zł)

dwa średnie ziemniaki ( 30 gr)

przyprawy do smaku (0,40 zł)

2- 3 łyżki śmietany (ok 40 gr)

troszkę żótego sera ( ok 1 zł)

łyżka mąki ( 20 gr)

CENA ok : 8 zł

Do gotującego się bulionu dodajemy garść startej marchewki, pietruszki i selera. Wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki i gotujemy 10 minut. Potem dodajmy brokuła. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Wcześniej możemy wyjąć kilka różyczek brokuła do ozdobienia miseczki ( ja tego nie zrobiłam). Gotową zupę zaprawiamy mąką ze śmietaną. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż zupa przestygnie. Wtedy możemy wziąć się za blenderowanie.

Rozlewamy do miseczek – ścieramy ser i wsadzamy na 5-10 min do piekarnika aż ser stopnieje spokojnie wystarczy 40 stopni.

Ja całość posypałam ostrą papryką.

Smacznego! ;)

Ania Gotuje !

file1352293851