Miodowa kaczka pieczona w jabłkach

12 października 2012, dodał: ij
Artykuł zewnętrzny

Składniki: (6-8 porcji)

Naczynie żaroodporne prostokątne  5,1 L Termisil Classic

Przygotowanie:  30 min

Pieczenie: 3,5 godz

Miodowa kaczka pieczona w jabłkach

Składniki:

  • 2,5 kg kaczka
  • otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 1 pomarańcza
  • 1 mała cebula
  • kawałek startego imbiru
  • kilka gałązek świeżej szałwii
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 czerwone jabłka
  • sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

  • Usuń szyję i podroby z wnętrza kaczki i  wytnij nadmiar tłuszczu z płatów skóry.
  • Poprzebijaj nożem skórę.
  • Wnętrze kaczki nasmaruj solą i nafaszeruj ćwiartkami pomarańczy, cebulą i szałwią.
  • Skórkę i sok z pomarańczy połącz z imbirem, miodem i pieprzem. Mieszanką natrzyj skórę kaczki i odstaw na 15 minut.
  • Piecz kaczkę 3 godziny w 150°C. Co godzinę smaruj ją mieszanką.
  • Jabłka pokrój na ósemki i skrop sokiem z  cytryny.
  • Wyjmij kaczkę z piekarnika i odlej nadmiar tłuszczu.
  • Dodaj jabłka, nasmaruj kaczkę i jabłka mieszanką. Piecz 30 minut w 230°C.
  • Odstaw kaczkę na 10 minut , uchyl pokrywę.

file1350036073