Pikantna sałatka z kapusty
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kapusta pekińska
1 strąk papryczki chili
100 ml wody
słodka papryka mielona
2 łyżki musztardy
3 łyżki czerwonego octu winnego
1 strąk czerwonej papryki
20 dag sera feta
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kapustę pekińską podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, a liście drobno pokroić. Papryczkę chili oczyścić z gniazda nasiennego, a miąższ drobno posiekać. W rondlu zagotować wodę, dodać musztardę, paprykę mieloną, posiekane chili i ocet. Dokładnie wszystko wymieszać. Gorącą marynatą polać kapustę, wystudzić.
Paprykę czerwoną i fetę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać je z oliwą z oliwek, przełożyć do kapusty, wymieszać. Całość przyprawić do smaku.