Kocham śliwki i zawsze, kiedy tylko pojawią się w moim domu zaczynam wymyślać przepisy z ich zastosowaniem. Ostatnio odkryłam urok dodawania owoców do mięs, a śliwka jest tak wdzięcznym dodatkiem, że tak naprawdę może mieć miliony zastosowań. Dzisiaj przedstawiam przepisy na różne dania i desery ze śliwkami, aby pokazać różnorodność jej zastosowań w codziennym menu.
Gulasz ze śliwkami
Składniki:
– 500 g mięsa z udek kurczaka
– plaster tłustego boczku (około 200 g)
– 200 g śliwek węgierek – 2 łyżki powideł śliwkowych
– 1/2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
– 1 łyżeczka cukru
– 1 duża cebula, pokrojona w piórka
– 1 ząbek posiekanego czosnku
– 3/4 szklanki rosołu (z 1 kostki bulionu drobiowego lub cielęcego)
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Boczek posiekać, wytopić na wolnym ogniu. Zwiększyć ogień do maksymalnego, zezłocić boczek, po czym dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę i czosnek. Smażyć około 5 minut, aż powstały płyn odparuje i mięso zacznie się rumienić. Wrzucić odpestkowane śliwki, chwilę podsmażyć. Dodać wino – odparować. Następnie wlać bulion, dodać cukier i powidła. Gotować około 20-30 minut. Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem.
Schab duszony ze śliwkami
Składniki:
– 150 g schabu
– 1 łyżka oliwy z oliwek – 20 dag śliwek
– 2 duże cebule
– szczypta soli
– majeranek
– kilka gałązek koperku
Przygotowanie:
Umyte śliwki pokroić lub pozostawić w połówkach, bez pestek. Schab pokroić na plastry. Umyć, osuszyć i lekko oprószyć solą wymieszaną z majerankiem. Zrumienić kawałki mięsa z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek. Podlać mięso wodą/winem, przykryć i dusić około 30-40 min. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć dodać na chwilkę śliwki. Śliwki z cebulką dodać do miękkiego już mięsa i jeszcze chwilę poddusić. Doprawić.
Udka pieczone ze śliwkami
Składniki:
– 4 udka z kurczaka
– kilka dorodnych śliwek
– 2 łyżki musztardy ziarnistej – ½ kubka białego wina
– ½ kubka bulionu drobiowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek do obsmażenia kurczaka
– 1 płaska łyżka tymianku + gałązka do przybrania
– 2-3 szalotki
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Udka posolić popieprzyć i osmażyć na złoto. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, delikatnie przyprawić tymiankiem, wlać białe wino, bulion, szalotki, musztardę i piec przez ok. 30 min. Na dziesięć minut przed końcem zdjąć pokrywę i podlać parę razy sosem, dodać umyte śliwki. Po wyciągnięciu kurczaka z brytfanki zredukować pozostały w niej sos i w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną.
Wątróbkę umyć i oczyścić z błonek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Dookoła wątróbki ułożyć połówki wydrylowanych śliwek. Na wątróbce ułożyć jabłka pokrojone na małe kawałki i cebulę w talarki. Całość posypać solą, pieprzem i majerankiem. Zapiekać około 40 min. w 180 st. C.
Kurczak ze śliwkami
Składniki:
– 70 dkg śliwek węgierek bez pestek
– ok. 0,5 kg piersi z kurczaka
– 2 łyżki powideł śliwkowych – 2 – 3 dorodne pomidory
– 1 papryka
– pół pęczka pietruszki
– pół pęczka szczypioru
– sól, pieprz
– curry
– papryka
– sos śliwkowy lub sos sojowy
Przygotowanie: Śliwki pokroić w kosteczkę. Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić na części. Obsypać solą i pieprzem, odrobiną curry i słodkiej papryki i przesmażyć na złoto z dwóch stron na patelni. Na patelnię wrzucić śliwki. Smażyć chwilę, dorzucić 2 łyżki powideł. Dodać posiekaną paprykę i pomidory. Dusić razem, mieszając co jakiś czas, aż z połowa soków odparuje. Doprawić do smaku. Kiedy połowa płynów odparuje, zmniejszyć ogień i na wierzch położyć piersi z kurczaka. Przykryć i dusić razem jeszcze jakieś 15 min. Na koniec wszystko obsypać posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.
Żeberka poporcjować. Powidła wymieszać z cukrem, cynamonem, koncentratem pomidorowym oraz 2 łyżkami oleju. Bejcą grubo posmarować żeberka. Ułożyć na grillu otwartym lub w piekarniku i opiekać smarując bejcą około 30-40 min. Na 10 min. przed końcem grillowania na ruszcie umieść śliwki. Żeberka podawać na sałacie ze śliwkami oraz sosem jogurtowym.
Karkówka ze śliwkami
Składniki:
– Pomysł na soczystą karkówkę z ziemniakami
– 600 g obranych ziemniaków – 1 duża cebula
– 4 kotlety z karkówki (400 g)
– 200 g śliwek
– 2 łyżeczki musztardy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki lub małe ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do załączonego woreczka włożyć ziemniaki, mięso posmarowane musztardą, cebulę i śliwki, oprószyć przyprawą, delikatnie potrząsać woreczkiem, zapiąć zapinką. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 60 min. bez termoobiegu.
Filety ze śliwką
Składniki: – 4 filety z piersi kurczaka
– 4 plastry szynki gotowanej
– 30 dag śliwek bez pestek – sól, pieprz
– natka pietruszki
– ocet winny
– szczypta cynamonu
– 1 jajko
– kilka łyżek mąki lub tartej bułki
– olej do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka umyć, oczyścić, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy filet natrzeć solą, pieprzem, octem winnym. Posypać cynamonem, odstawić na pół godziny. Po tym czasie na każdy z filetów położyć plaster szynki, ćwierć łyżeczki natki pietruszki, kilka kawałków śliwek. Mięso ciasno zawinąć w roladki. Panierować w jajku i tartej bułce lub mące, smażyć na oleju z każdej strony na złotobrązowy kolor (ok. 10 min). Podawać z ziemniakami i mizerią.
Kaczka z sosem śliwkowym
Składniki: – 1 kaczka
– 2 łyżeczki soli
– przyprawa 5 smaków (lub mały pęczek listków szałwii w wersji śródziemnomorskiej)
– 1 pomarańcza pokrojona w ćwiartki
– 2 marchewki, obrane i pokrojone na duże kawałki – 2 cebule, obrane i pokrojone na duże kawałki
– 2 łodygi selera naciowego (spokojnie może być kawałek zwykłego selera), grubo pokrojone
– główka czosnku, ząbki obrane i zgniecione
Na sos śliwkowy:
– 100 g cukru
– pół laski cynamonu
– 1 gwiazdka anyżu
– 6 dużych dojrzałych śliwek, odpestkowanych i posiekanych
– łyeczka skórki pomarańczowej
– mała szczypta kuminu
– sól, pieprz Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Natrzeć kaczkę solą i przyprawą, w środek włożyć cząstki pomarańczy. W rękaw do pieczenia włożyć pokrojone warzywa i czosnek, położyć na nich kaczkę i zamknąć rękaw. Piec 2 godziny, po 2 godzinach rozciąć folię i przypiec chwilę skórę pod grillem z obydwu stron żeby była chrupiąca. W międzyczasie przygotować sos (chutney). Wsypać cukier do rondla, wlać odrobinę wody – tyle żeby się cukier rozpuścił, wrzucić anyż i cynamon i postawić na ogniu, zagotować i gotować chwilę aż syrop się zredukuje, jak tylko zacznie brązowieć dodać śliwki, kumin i skórkę pomarańczową i zmniejszyć ogień, mieszać okazjonalnie, po kilku minutach śliwki puszczą sok i sos się zredukuje, zdjąć sos z ognia, doprawić solą i pieprzem i ostudzić.
Comber jegnięcy ze śliwkami
Składniki: – 1,5 kg combru jegnięcego – 6 dag tłuszczu
– sól
– mąka
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– rozmaryn i inne zioła według uznania
Przygotowanie: Mięso posolić, ułożyć w brytfanie i polać roztopionym tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku (180-190°C) do miękkości – przez około 40-50 minut. W czasie pieczenia często polewać własnym sosem. Po upieczeniu wyjąć z brytfany. Sos w brytfanie wymieszać z przecierem pomidorowym i przyprawami (świeże zioła posiekać) oraz niewielką ilością mąki – zrobić średnio-gęsty sos. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ze śliwkami. Na talerzach estetycznie udekorować rozmarynem i polać sosem.
Sos śliwkowy do kurczaka
Składniki: – 20 śliwek bez pestek
– 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 mała cebulka
– 1,5 łyżki mielonego imbiru
– pół łyżki świeżo mielonego pieprzu
– 2 łyżki sosu sojowego
– 5 łyżek likieru wiśniowego
– pół łyżki miodu,
– świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki. Przygotowanie: Cebulkę należy obrać i drobno posiekać. Następnie wrzucić ją na rozgrzany tłuszcz na patelnię i zeszklić. Dodać do niej imbir i pieprz, chwilkę smażyć. Wrzucić na patelnię rozdrobnione na niezbyt małe kawałki śliwki, polać sosem sojowym, likierem i miodem. Całość zagotować. Mieszać, trzymając patelnię na małym ogniu. Następnie patelnię przykryć dusić tak długo, aż śliwki się rozgotują. Po zdjęciu sosu z ognia należy doprawić go do smaku sokiem z limonki i polewać nim mięso bezpośrednio przed podaniem.
Królik ze śliwkami
Składniki: – królik 1,5 do 2 kg, pocięty na kawałki
– 3 duże cebule – 1 butelka czerwonego wina
– 2-3 jabłka
– 150 g boczku pokrojonego
– 150 g marchewki
– pokrojone śliwki bez pestek
– 300 g oliwy z oliwek
– sól, pieprz
– tymianek Przygotowanie: Obrać, pokroić cebulę i marchewki. Kawałki królika posypać solą i pieprzem. W rondlu na oliwie z oliwek usmażyć mięso. Zdjąć kawałki mięsa i opanierować w mące. W garneku usmażyć cebulę z boczkiem. Dodać mięso, marchew, śliwki i jabłka, przyprawy, dodać tymianek i liść laurowy. Wlać wino i przykryć. Dusić na bardzo małym ogniu przez godzinę. Dodać do mięsa. Dusić kolejny kwadrans. Wyjąć liść i tymianek przed podaniem. Doskonale smakuje ze świeżym makaronem.
Knedle twarogowe ze śliwkami
Składniki:
– 300 g śliwek węgierek – 2 jajka
– 50 g kaszy manny
– 250 g twarogu
– 125 g mąki Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć, dodając żółtka. Twaróg zmiksować, odcedzić, dodaj kaszkę mannę i zmiksować ponownie. Następnie odstawić na chwilę, żeby kaszka wchłonęła serwatkę. Do twarogu dodać mąkę i masło utarte z żółtkami. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z ciastem. Zwilżonymi wodą dłońmi formować z ciasta niewielkie kuleczki. Następnie spłaszczając je, tworzyć niewielkie placuszki. Na środku każdego placuszka kłaść połowę śliwki i w miejsce po pestce wsypać odrobinę cukru. Ciasto zawijać, zlepiając brzegi tak, aby powstały okrągłe knedle. Gotować w osolonej wodzie ok. 15 min. aż wypłyną. W tym czasie pozostałe śliwki podsmażyć na patelni na 2 łyżkach masła, dodać łyżkę cukru, migdały, orzechy itp. Ugotowane knedle polać przygotowanym sosem ze śliwek.
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w posolonej wodzie. Następnie odcedzić, utłuc lub przecisnąć przez praskę. Pozostawić do wystygnięcia. Wydrylować śliwki, włożyć do mocno posłodzonego wrzątku. Gotować 2–3 min. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę i jajko. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby (jeśli jest zbyt rzadkie) podsypując nieco więcej mąki. Łyżką nabierać po małej porcji ciasta. Oprószonymi mąką dłońmi formować kulkę, lekko rozpłaszczać i układać na niej śliwkę, owinąć ciastem, ponownie formując kulę. Porcjami wrzucać do posolonego wrzątku i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Masło stopić, zrumienić na nim bułkę. Polać knedle, posypać cynamonem, cukrem, paseczkami skórki pomarańczowej (i ewentualnie odrobiną maku).
Strudel ze śliwkami
Składniki: – 25 dag mąki
-1 jajko
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli
– 3 łyżki masła
– 50 dag śliwek bez pestek
– 5 dag obranych i grubo posiekanych migdałów
– kieliszek śliwowicy
– 4 łyżki cukru
– szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Z mąki, oleju, jajka, szklanki przegotowanej letniej wody i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na pół godziny, żeby odpoczęło. Połówki śliwek wymieszać z migdałami i śliwowicą. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką ściereczce i rozciągnąć dłońmi. Masło stopić w rondelku. Połową posmarować ciasto. Posypać śliwkami, cukrem i cynamonem. Za pomocą ściereczki zwinąć strudel. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować resztą masła. Piec 20 min w temp. 225 st. C.