Kartofle faszerowane grzybami

16 września 2012, dodał: marianne
Artykuł zewnętrzny

Babciny stary przepis.

Najpierw musimy się zaopatrzyć w kartofle, najlepiej w dość sporych rozmiarach. Jeśli chodzi o rodzaj grzybów, który najbardziej pasowałby do dania, to oczywiście borowiki, ale można również użyć różności znalezionych w lesie.

Kartofle rozcinamy wzdłuż i drążymy aby powstały małe łódeczki. Można posypać je solą i troszkę lubczykiem. Grzyby kroimy w małe kostki i podsmażamy na patelni z drobno pokrojoną cebulką. Koniecznie na maśle! Dodajemy śmietanę i przyprawy wedle uznania. Następnie faszerujemy kartofle przyrządzonymi grzybami i układamy w naczyniu nadającym się do piekarnika. Kiedy już ułożymy łódeczki , należy posypać całość wiórkami masła i pieprzem ziołowym.

Bardzo proste danie, a bardzo smaczne!