Skrzydełka w ognistym sosie

24 sierpnia 2012, dodał: Magda111
Artykuł zewnętrzny
  • składniki na 4 porcje

12 skrzydełek

200 ml ketchupu

2 cytryny

1 cebula

5 łyżek cukru

2 łyżeczki ostrej musztardy

1 ząbek czosnku

odrobina sosu sojowego

sól i pieprz cayenne

natka pietruszki do  dekoracji

  • przepis

Obraną  i  umytą cebulę , kroimy  w drobną kostkę. Obrany czosnek  przeciskamy  przez  praskę.Wszystko mieszamy  z ketchupem , cukrem i  musztardą . Doprawiamy do smaku sosem sojowym.
Wlewamy przygotowany sos do rondelka i gotujemy ok 2 minut.Doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
Dokładnie oczyszczone i opłukane skrzydełka smarujemy odrobiną sosu , układamy na blasze piekarnika. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200 st C.W trakcie pieczenia smarujemy kilkakrotnie sosem.
Sparzamy  wrzątkiem  cytrynę, kroimy w cienkie plasterki  i rozkładamy na  4 talerzykach.
Upieczone skrzydełka układamy na plastrach cytryny, dekorujemy natką pietruszki.

file1345813047