Dietetyczne bakłażany nadziewane warzywami pod beszamelem
Składniki:
60 dag bakłażanów
2 cebule
2 marchewki
1/2 selera
1 pietruszka
1 papryka
5 dag koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz
sos beszamelowy
1 1/2 łyżki mąki
1 1/2 łyżki margaryny
1/4 szkl. mleka
1/2 szkl. śmietany
2 żółtka
3-4 łyżki utartego sera
1 łyżka bułki tartej
Przepis:
Warzywa korzeniowe (marchewka, pietruszka, seler) wyszorować, obrać, opłukać, utrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać, posiekać, paprykę pokroić w paski, dodać do warzyw i poddusić na oleju do miękkości. Zaprawić koncentratem pomidorowym. Bakłażany umyć, obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć, napełnić przyprawiony warzywami. Przyrządzić sos: mąkę zasmażyć na margarynie, rozprowadzić mlekiem, zagotować, dodać śmietanę wymieszaną z żółtkami i tartym serem, osolić. Nadziane bakłażany ułożyć na ogniotrwałym półmisku, zalać sosem, posypać tartą bułką i wstawić na 15 min. do nagrzanego piekarnika (170 C).