Konfitura z agrestu i kiwi

16 lipca 2012, dodał: Mysiunia
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 kg zielonego agrestu
  • 30 dag kiwi
  • 60 dag cukru

Agresty dokładnie myjemy, a następnie pozbawiamy szypułek i ogonków. Kiwi natomiast obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki. Zarówno owoce kiwi, jak i agrest mielimy w maszynce do mięsa na małym sicie. Zmielony agrest oraz kiwi przekładamy do dużego garnka i wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Od chwili zagotowania, przez kolejne 15 minut prażymy konfiturę na wolnym ogniu po czym pozostawiamy do wychłodzenia, ponownie smażymy 10 minut i tak samo odstawiamy do wychłodzenia (sprawdzamy czy konfitura jest dobrze słodka).

Następnego dnia konfiturę przesmażamy po raz ostatni, warto pamiętać, że zawsze gotujemy ja na najmniejszym ogniu i ciągle mieszamy aby się nie przypaliła. Gotowy dżem przekładamy do niewielkich słoiczków, przed ich zakręceniem podkładamy potrójną warstwę folii spożywczej, po to aby lepiej trzymały zakrętki. Na sam koniec słoiczki pasteryzujemy przez 15 minut. Wystudzone słoiczki chowamy w cienistym i chłodnym miejscu.

file1342448960