Szybki sposób na smaczny obiad, czyli penne z indykiem, pomidorami i mozzarellą!
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Brakuje ci czasu?
Nie sięgaj po gotowe dania z torebki, wszelkiego rodzaju fixy itd.! Wszystkie tego typu produkty zawierają różnego rodzaju konserwanty i bynajmniej nie są zdrowe.
Dziś przedstawiam szybki sposób na penne z indykiem, pomidorami i mozzarellą, która to potrawa zaspokoi potrzeby smakowe nawet najbardziej wybrednego znawcę jedzenia, zapewni ci siłę na pozostałą cześć dnia. Co więcej przygotowanie tej potrawy zajmie ci ok. 15 min.!
Do dzieła! Nie odżywiaj się wyłącznie gotowymi produktami.Jedz smacznie, przyjemnie, ale i ZDROWO!
PENNE Z INDYKIEM, POMIDORAMI I MAKARONEM
Składniki na 4 porcje:
300g makaronu typu penne
3 duże pomidory
250g sera typu mozzarella
1 pierś z indyka
3 łyżki oliwy
Przyprawy:
sól
pieprz
curry
świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Makaron przyrządzamy według przepisu podanego na opakowaniu. Pierś z indyka kroimy w dość grubą kostkę, doprawiamy solą i curry. Wrzucamy an wcześniej rozgrzana patelnię z oliwą. Smażymy ok. 10 min. ,mięso musi zarumienić się na złoty kolor. Następnie wrzucamy na patelnię ugotowany makaron. W międzyczasie kroimy pomidory w grubą kostkę, solimy i pieprzymy do smaku. Dorzucamy do indyka i makaronu, mieszamy. Kolejnym krokiem jest pokrojenie mozzarelli w plastry i rozłożenie ich na wierzchu naszej smażącej się potrawy. Całość posypujemy listkami świeżej bazylii i przykrywamy na chwile przykrywką, aż do roztopienia się sera.
( Możemy również rozpuścić łyżkę przecieru pomidorowego w odrobinie wody i zalać nią potrawę w trakcie gotowania. Wtedy wytworzy się nam sos.)
Smacznego!