Penne pełnoziarniste z zielonym pesto szpinakowym

14 czerwca 2012, dodał: Claudia Trish
Artykuł zewnętrzny

Składniki dla dwóch osób:

  • 2 szklanki makaronu penne pełnoziarnistego
  • 3 duże garście świeżego młodego szpinaku
  • 4 łyżki orzechów włoskich lub pinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 filiżanka startego sera Parmezan, Pecorino Romano lub Grana Padano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ewentualnie: liście świeżej bazylii

Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, odcedzam i mieszam z 1 łyżką oliwy z  oliwek. W blenderze miksuję resztę składników na jednolitą pastę, pozostawiając 2 łyżki sera do posypania po makaronie. Na patelni, zrumieniam makaron, dodaję pesto, mieszam i chwilę podsmażam razem. Dolewam dodatkową oliwę, jeśli jest taka konieczność. Przekładam do głębokich talerzy i posypuję pozostałym serem.

Smaczego !

file1339685043