Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jabłkiem i cynamonem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
50 g drożdży
1/2 szkl. cukru (w przepisie było 3/4 szklanki)
3 jaja
szczypta soli
szklanka mleka
1/3 kostki masła roślinnego (w przepisie było 1/2 szklanki oleju)
500 g mąki
Dodatkowo:
3 jabłka
cynamon
Drożdże pokruszyć do miski, dodać po kolei pozostałe składniki, nie mieszać. Odstawić na kilka godzin (minimum to 4 godziny), lub na noc. Po tym czasie dodać mąkę pszenną i wymieszać łyżką w miarę dokładnie (ciasto ma bardzo luźną konsystencję, spokojnie się je miesza łyżką).
Wyłożyć do tortownicy lub blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą. Na wierzch wyłożyć pokrojonymi w ósemki jabłkami, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni, z termoobiegiem (ja piekłam w prodiżu)