Galaretki z jajkiem i łososiem

18 kwietnia 2012, dodał: KasiaPL
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 puszka groszku konserwowego

5 jajek

5 dzwonków z łososia

kostka rosołowa

pieprz

1 łyżeczka vegety

żelatyna

Przepis na 10 porcji.

Dzwonka z łososia (możemy użyć również filetów z innej ryby) wkładamy do garnka z przygotowanym bulionem z kostki rosołowej, pieprzu i łyżeczki vegety. Gotujemy około 20 minut.

W międzyczasie osobno gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.

Ugotowanego łososia wyjmujemy i studzimy, a do gorącego wywaru dodajemy żelatynę (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Kiedy wywar ostygnie, do przygotowanych foremek (u mnie plastikowe filiżanki) wsypujemy trochę groszku konserwowego, potem wkładamy połówkę jajka, kawałek łososia obranego ze skóry i bez ości, po czym wszystko zalewamy wywarem z żelatyną. Zostawiamy do stężenia (można wstawić do lodówki).

Podajemy skropione octem winnym lub cytryną.

Jest to lekkostrawne danie, idealne na wiosnę.

file1334765570