Galaretki z jajkiem i łososiem
Składniki:
1 puszka groszku konserwowego
5 jajek
5 dzwonków z łososia
kostka rosołowa
pieprz
1 łyżeczka vegety
żelatyna
Przepis na 10 porcji.
Dzwonka z łososia (możemy użyć również filetów z innej ryby) wkładamy do garnka z przygotowanym bulionem z kostki rosołowej, pieprzu i łyżeczki vegety. Gotujemy około 20 minut.
W międzyczasie osobno gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.
Ugotowanego łososia wyjmujemy i studzimy, a do gorącego wywaru dodajemy żelatynę (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Kiedy wywar ostygnie, do przygotowanych foremek (u mnie plastikowe filiżanki) wsypujemy trochę groszku konserwowego, potem wkładamy połówkę jajka, kawałek łososia obranego ze skóry i bez ości, po czym wszystko zalewamy wywarem z żelatyną. Zostawiamy do stężenia (można wstawić do lodówki).
Podajemy skropione octem winnym lub cytryną.
Jest to lekkostrawne danie, idealne na wiosnę.