Pieczeń rzymska nadziewana cukinią i kaparami

3 października 2013, dodał: snoove
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

– 2 cebule

– 2 jajka

– 1 bułka

– 3 łyżki masła

– sól i pieprz

– zioła prowansalskie

– długa cukinia

– strąk czerwonej i żółtej papryki

– 1/2 pęczka natki pietruszki

– łyżka kaparów

-łyżka bułki tartej

– 1 żółtko

– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć, jedną cebulę obrać i zeszklić na maśle, lekko przestudzić. Mięso przełożyć do miski dodać odciśniętą bułkę, 2 jajka, podsmażoną cebulkę i 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich, wyrobić masę, doprawić do smaku sola i pieprzem. Cukinię umyć, środek wydrążyć za pomocą łyżeczki, lekko zblanszować. Drugą cebulę obrać i razem z papryką zeszklić na oliwie, przestudzić. Połączyć z posiekaną natka pietruszki, żółtkiem, kaparami i tartą bułką. Przyprawić do smaku i farszem napełnić cukinię. Na folie aluminiową lub pergamin nałożyć połowę masy mięsnej, ułożyć cukinię, przykryć resztą mięsa i zawinąć papier tak, aby utworzył się „cukierek”, pieczeń upiec   – około 80 minut w nagrzanym do 250 stopni C piekarniku. Polewać sosem tatarskim

file1262956260