Wiosenna sałatka śledziowa z suszoną żurawiną

4 kwietnia 2012, dodał: Jola66
Artykuł zewnętrzny
  • 1 podwójny marynowany płat śledziowy
  • 1 ogórek konserwowy
  • 2 papryczki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • koperek
  • 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu greckiego.

PRZYGOTOWANIE: Z  podwójnego płata śledziowego ściągnąć skórę i bardzo drobno go posiekać. W drobną kosteczkę pokroić również ogórka konserwowego i  połówkę czerwonej cebuli. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku dodać słodką, suszoną żurawinę . Żurawinę i marynowane papryczki pokroić w drobne paseczki. Świeży koperek niezbyt drobno pokroić. Wszystkie składniki wsypać do metalowej miski, dodać 1 łyżeczkę majonezu lub jogurtu greckiego i dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do małych okrągłych naczyń, ja użyłam takich od sufletów i dokładnie uklepać w nich sałatkę. Odwrócić naczynia i ustawić je na talerzach, sałatka powinna sama opaść. Udekorować sałatkę suszoną żurawiną i świeżym koperkiem. 

file1333567152