Rafaello – ciastka bez pieczenia – na herbatnikach :)

29 marca 2012, dodał: panti
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 15 ciastek :

  • dwa duże opakowania herbatników (mniej więcej jest w nich po 30 herbatników)
  • 2, 5 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1 cukier waniliowy)
  • 1 szklanka cukru
  • 100g wiórków kokosowych
  • 100g płatków migdałowych
  • można dodać kilka kropel spirytusu – ja nie dodałam-też pyszne
  • 250g margaryny Kasia
  • 50g masła

W 1/2 szklanki mleka rozbełtać żółtka, dodać obie mąki i razem zmiksować.  2 szklanki mleka zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym, wlać powoli zmiksowaną miksturę, cały czas mieszając, ugotować budyń. Przestudzić.

Masło i margarynę utrzeć razem na puszystą masę, następnie ucierając po trochu dodawać ostudzony budyń. Po ostatniej łyżce zakręcić trochę i wyłączyć. Dodać pokruszone płatki migdałowe, dwie łyżki wiórek kokosowych i ewentualnie spirytus i wymieszać masę.

Herbatniki (15sztuk) ułożyć w blasze lub na desce – ja tak zrobiłam- to wygodniejsza forma. Na nich rozłożyć 1/4 kremu. Na tym znów układamy 15 herbatników, potem 1/4 kremu, herbatniki, krem… Słowem mamy mieć 4 warstwy herbatników i 4 warstwy kremu (kończymy kremem). Wierzch posypujemy pozostałym kokosem. Schemat ciasta :

  • kokos
  • krem
  • herbatniki
  • krem
  • herbatniki
  • krem
  • herbatniki
  • krem
  • herbatniki
  • deseczka;)


Gotowe ciasto, przykrywamy lekko folią aluminiową
i wkładamy do lodówki. Schładzamy minimum 3h, ale najlepsze jest „po nocy”. Gotowe wyjmujemy, kroimy według linii wyznaczonych przez herbatniki i podajemy. Gotowe! Smaczności !! :)

file1333018572