Biały barszcz
Artykuł zewnętrzny
Nie wszystkie osoby przepadają za smakiem białej kiełbasy i skrzętnie wyławiają ją z barszczu. Chciałabym więc zaproponować zupę, która w smaku niewiele odbiega od standardowego Wielkanocnego dania, a jednak przynajmniej moim zdaniem jest o wiele lepsza. ;)
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 6 kabanosów
- 2 kiełbasy
- 250 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 8 jajek
- majeranek
- 1 twarożek z czosnkiem
- 12 ząbków czosnku
- pieprz indyjski
- 1 opakowanie barszczu białego (tak, wiem.. gotowanie z torebek jest słabe, ale moim zdaniem bardzo polepsza smak)
- 2 kostki rosołowe wołowe
- 2 l wody
- odrobina oliwy
- 50 g masła
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
Obrane warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu przygotowanego z wody i kostek rosołowych. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, kiedy pięknie się zarumieni – dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz kabanosy.
W czasie smażenia gotujemy jajka na twardo w osolonej wodzie.
Kiedy mięso będzie dobrze podsmażone, lekko chrupiące – dodajemy je do warzyw i rozrabiamy biały barszcz w jednej szklance wody. Dolewamy do bulgoczącego wywaru. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy wraz z twarożkiem czosnkowym i wlewamy kilka kropel oliwy. Próbujemy barszcz, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone jajka (zostawiamy połowę by móc je przekrojone włożyć do zupy) i masło.
Smacznego ! ;)