Grillowane ziemniaczki z serkiem, wędzonym łososiem i kaparami
SKŁADNIKI:
- 3 średnie ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kosteczka czosnkowa Knorr
- 120 g wędzonego łososia w plastrach
- 200 g białego kremowego sera np Rama Creme Bonjour lub kostka twarogu + 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka drobnych kaparów
- kilka kaparów jabłkowych
- szczypta chili w proszku
- sól, pieprz
- cytryna
- gałązki tymianku do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki w całości zawinąć w folię aluminiową i piec przez 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni lub ugotować w mundurkach. Gotowe wystudzić. Gdy ziemniaki się pieką/gotują przygotować roladki. Serek wymieszać z kaparkami i koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Plastry łososia rozłożyć na arkuszu folii aluminiowej, by zachodziły na siebie. Twaróg wyłożyć wąskim paskiem na łososia i zrolować ściśle. Wstawić do lodówki. Ziemniaki przekroić na pół (można ściąć spody). Oliwę połączyć dokładnie z rozkruszoną kosteczką czosnkową i posmarować ziemniaczki z jednej strony. Grillować do pojawienia się rumianych pasków, posmarować drugą stronę i tak samo zgrillować. Roladkę łososiową pokroić wyciągnąć ostrożnie z folii, pokroić po skosie ostrym nożem na 6 części i umieścić na ziemniaczkach. Podawać z cząstkami cytryny, kaparami jabłkowymi, posypane odrobiną chili. Jako dekoracja służą gałązki świeżego tymianku, ale równie dobrze może być to koperek.