Sandwicze ze świeżym ananasem

21 grudnia 2011, dodał:
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– świeży ananas

– chleb tostowy (pszenny, lub wieloziarnisty)

– szynka szwardzwaldzka

– szynka drobiowa

– ketchup Pudliszki Łagodny

– oliwa z oliwek

Ananasa obieramy (należy zwrócić uwagę by ananas był dojrzały tzn. od doły powinien być żółty i pachnieć intensywnie) i kroimy w 0,5 ~ 1 cm plasterki. Bierzemy 2 kawałki chleba tostowego, najpierw wnętrze odrobinę skrapiamy oliwą (by tosty nie były zbyt suche – ja takich nie lubię). Następnie  kładziemy szynkę drobiową (grubszy plasterek). Później plaster ananasa, a w środek (który powinien być usunięty) nalewamy odrobinę ketchupu. Przykrywamy to plastrami szynki szwardzwaldzkiej (ew. bekonu) lub innej cienkiej i słonej wędliny. Na koniec wszystko przykrywamy drugą kromką chleba tostowego i wsadzamy na parę minut do tostera. O ile nie przetrzymamy zbyt długo – efekt będzie jak na zdjęciu.
Te tosty na każdym stole zrobią furorę ;)

file1324458698