Sandwicze ze świeżym ananasem
składniki:
– świeży ananas
– chleb tostowy (pszenny, lub wieloziarnisty)
– szynka szwardzwaldzka
– szynka drobiowa
– ketchup Pudliszki Łagodny
– oliwa z oliwek
Ananasa obieramy (należy zwrócić uwagę by ananas był dojrzały tzn. od doły powinien być żółty i pachnieć intensywnie) i kroimy w 0,5 ~ 1 cm plasterki. Bierzemy 2 kawałki chleba tostowego, najpierw wnętrze odrobinę skrapiamy oliwą (by tosty nie były zbyt suche – ja takich nie lubię). Następnie kładziemy szynkę drobiową (grubszy plasterek). Później plaster ananasa, a w środek (który powinien być usunięty) nalewamy odrobinę ketchupu. Przykrywamy to plastrami szynki szwardzwaldzkiej (ew. bekonu) lub innej cienkiej i słonej wędliny. Na koniec wszystko przykrywamy drugą kromką chleba tostowego i wsadzamy na parę minut do tostera. O ile nie przetrzymamy zbyt długo – efekt będzie jak na zdjęciu.
Te tosty na każdym stole zrobią furorę ;)