Bakłażan MM w doborowym towarzystwie

2 grudnia 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny
  • 1 mały bakłażan
  • 400 g chudej szynki wieprzowej
  • 100 g pieczarek
  • ¼ brokuła
  • 1 łyżka przyprawy do grosa
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki soli
  • ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojone w kostkę ok. 3 x 3 cm mięso, posypujemy przyprawą do grosa, przykrywamy i dusimy na minimalnym ogniu do miękkości mięsa (ok. 30 minut).

Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm, układamy na sitku lub kratce, posypujemy z obu stron solą i odstawiamy na 15 minut.

Brokuła moczymy przez 10 minut w osolonej wodzie, następnie gotujemy na parze (bez przykrycia).

Plastry bakłażana płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy drugą patelnię. Plastry bakłażana smarujemy (najlepiej za pomocą pędzelka) pozostałą oliwą. Układamy na patelni i smażymy przez 5 minut. Odwracamy, posypujemy ziołami prowansalskimi i solą, dosmażamy przez kolejne 5 minut na ostrym ogniu. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.

Pieczarki kroimy na 4 części każdą, wsypujemy na patelnię, na której smażył się bakłażan i smażymy na ostrym ogniu do czasu, aż nabiorą złotego koloru. Solimy do smaku.

Szynkę przyprawiamy solą i białym pieprzem.

Smacznego!

file1259766986