Papryka marynowana domowej roboty
Rodzinka ją uwielbia więc co roku robimy zapasy…papryczka jest pyszna do chrupania i na kanapki.Spotkałam się już z podobnymi przepisami na marynowaną paprykę,ale wg.zasady,że każda gospodyni ma swoje „smaki” to każda z tych papryk smakowała nieco inaczej.Ta jest najlepsza,bo nasza rodzinna! :)
Składniki:
5 kg.czerwonej papryki,
2 l.wody,
1 szklanka oleju,
1/2 l.octu,
35 dkg.cukru,
1 i 1/2 łyżki soli,
3 główki czosnku,
1/2 paczki gorczycy KAMIS,
1/2 paczki ziarnistego pieprzu KAMIS
Sposób wykonania: Paprykę umyć,usunąć gniazda z nasionami,podzielić przecinając wzdłuż na szerokie paski − wg.uznania.Wszystkie składniki oprócz czosnku zagotować.
Do gotującej się zalewy wkładać partiami paski papryki − ile się zmieści.
Zagotować 2−3 min.(chodzi o to aby papryka lekko zmiękła),po czym wyjąć i natychmiast ukladać ciasno do słoików,a do zalewy wrzucić następną partię świeżej papryki − i tak aż do wyczerpania.
Do każdego gotowego już słoika z papryką włożyć 1−2 ząbki czosnku,zalać zalewą w której się gotowała papryka.
Zakręcić i odwrócić do góry dnem − NIE GOTOWAĆ!!!
ODSTAWIĆ GDZIEŚ NA BOK I PRZYKRYĆ NP.KOCEM ABY CIEPŁO UTRZYMYWAŁO SIĘ JAK NAJDŁUŻEJ.