Miodowiec sybirski – przepis prababci

25 sierpnia 2011, dodał: ebolka24
Artykuł zewnętrzny

Miodowiec zwany sybirakiem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 2 łyżki śmietany
  • 5,5 szklanki maki
  • 1,2 łyżeczki sody
  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Jajka ucieramy w miseczce z cukrem. W miseczce mieszamy mąkę i sodę. Miksujemy 4 łyżki miodu z tłuszczem, śmietaną, mąką, sodą. Łączymy wszystkie składniki z cukrem utartym z jajami.

Zagniatamy ciasto. Kroimy jak na kopytka w 4 równe części (powinien wyjść walec- rulonik). Rozwałkowujemy każdą cześć, przekładamy do 4 form do ciasta pieczemy w piekarniku 20 minut na brązowy kolor.

W garnku gotujemy mleko, kaszę. Kostkę margaryny oraz cukier ucieramy. Przestudzamy. Łączymy masy, tak przygotowany farsz przekładamy między 3 placki (warstwami) . Wierzch dekorujemy według uznania czekolada, lukrem, orzechami bądź za pomocą wiórek kokosowych i szablonów. Wstawiamy do lodówki na 50 minut. Gotowe!!!

file1314291903