Sok z dzikiego bzu
W dawnych czasach nie było tak dobrego dostępu do medycyny, jak również ludzie nie mieli takiej świadomości o leczeniu jak teraz, dlatego stosowano tzw. 'babcine metody’, które wcale nie są złe, a wręcz przeciwnie! Chyba każdy, choć raz w życiu pił podczas przeziębienia sok z dzikiego bzu, a przepis na jego przygotowanie jest banalnie prosty:)
Składniki:
- dojrzałe owoce dzikiego bzu (dowolna ilość)
- cukier (wg uznania by syrop był mocno słodki)
Owoce myjemy pod bieżącą wodą, a następnie w miarę możliwości staramy się oderwać je od szypułek. Wkładamy do garnka i lekko rozgniatamy łyżką, aby puściły sok (wtedy się nie przypali). Gotujemy owoce 1-2 minuty, a następnie przecieramy przez sitko aby powstał czysty sok. Dodajemy taką ilość cukru, aby sok był lekko za słodki, a następnie gotujemy 8-10 minut i gorący przelewamy do butelek lub słoiczków, które po zakręcaniu ustawiamy dnem do góry. Dopiero gdy sok jest zimny odwracamy słoiczki w sposób prawidłowy.